Neobična reakcija prirode na sustavni krivolov dogodila se u Mozambiku, gdje najmanje trećini slonica više ne rastu kljove.

Iako nepostojanje kljova kod ženki afričkih slonova nije posve neuobičajeno, ono se pojavljuje tek u 2 do 4 posto slučajeva. No, kod slonica u Nacionalnom parku Gorongosa u Mozambiku, taj broj je mnogo veći.

Slonice bez kljova najvećim su dijelom prva generacija rođena krajem 15-godišnjeg građanskog rata u toj zemlji. Upravo taj rat financirao se pokoljem slonova radi prodaje bjelokosti, što je rezultiralo ubijanjem 90 posto slonova u tom području.

No, Mozambik nije jedina zemlja gdje ženkama slonova više ne rastu kljove. „Druge zemlje sa sličnom povijesti krivolova zbog bjelokosti također su se suočile sa sličnom pojavom kod ženki koje su preživjele pokolj te njihovih ženskih potomaka,“ tvrdi Dina Fine Maron iz National Geographica.

Primjer toga je park Addo Elephant u Južnoj Africi, gdje je početkom 2000-ih čak 98 posto ženki bilo bez kljova.

Stručnjaci zasad još nisu uspjeli pronaći odgovor na to kako je došlo do ovog fenomena, iako zaključuju da je fenomen gotovo isključivo prisutan kod ženki zbog činjenice da bi kod muških slonova ta pojava bila nedostatak po pitanju navođenja na parenje.

Ženke slonova će također ostati oštećene nedostatkom kljova, budući da ih slonovi općenito koriste za kopanje vode i struganje kora s drveća radi hrane. Ipak, veseli činjenica da im nedostatak kljova inače ne škodi općem zdravlju, jer su se slonice ipak snašle te prilagodile novim uvjetima.