Specijalna policija bila je prisiljena koristiti gumene metke protiv skupine crnačkih nasilnika koji su odlučili uništiti trgovine H&M-a, nakon navodne „rasističke“ reklame u kojoj je crni dječak nosio majicu s natpisom „Coolest monkey in the jungle“.

Nasilnici su izveli napad u najmanje četiri trgovačka centra, pri čemu su uništili inventar i odjeću. Od poznatog lanca odjeće, nasilnici su zatražili zatvaranje trgovina. Istovremeno su preplašeni kupci brzo napustili trgovine zbog navale uniformiranih pristaša stranke Borci za ekonomsku slobodu (EFF), koja je inače opozicija vladajućem ANC-u.

Floyd Shivambu, glasnogovornik EFF-a, pohvalio je akciju, rekavši da se trgovački lanac „suočio s posljedicama svojeg rasizma.

Čitava histerija izbila je prije tjedan dana, kada se na službenoj stranici H&M-a našla u ponudi majica s natpisom „Coolest monkey in the jungle.“ Dotična majica sama po sebi očigledno ne bi bila problem da ju kao model nije na sebi nosio crni dječak.

Nakon niza kritika, H&M se službeno ispričao te povukao spornu majicu iz prodaje.

Ironično, Terry Mango, majka crnog dječaka koji je reklamirao majicu, a koji je porijeklom iz Kenije, stala je u obranu H&M-a. Kritičarima je rekla da „prijeđu preko toga“, ali je naknadno dobila niz uvreda na svoj račun, pa čak i one u kojima su nju optužili za rasizam.

Brojni ljudi na društvenim mrežama podržali su čin divljaštva u Južnoj Africi te pozvali na zatvaranje trgovina. S druge strane, oni malo razumniji ukazali su na činjenicu da će u tom slučaju mnogi izgubiti posao, a upravo taj dio zaposlenika čine sami crnci.