Osobe koje posjećuju saunu 4 do 7 puta tjedno mogu doživjeti srčani infarkt, ali izgledi za takav scenarij 61 posto su manji u odnosu na ljude koji posjećuju saunu samo jednom tjedno, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Neurology.

Istraživanje je provelo Sveučilište Bristol, pomoću podataka prikupljenih tijekom 15 godina na 1600 Finaca u dobi između 53 i 74 godine.

Zanimljivost je da su rezultati istraživanja ostali nepromijenjeni čak i za osobe koje imaju povišeni kolesterol, dijabetes ili su ovisnici o duhanskim proizvodima.

Korištenjem saune smanjuje se krvni tlak, a to snižava stres. Poznato je kako je visoki krvni tlak jedan od glavnih uzročnika srčanih oboljenja,“ izjavio je Setor Kunutsor, jedan od istraživača.

Tijekom boravka u sauni povećana temperatura tijela uzrokuje širenje krvnih žila, što srcu olakšava rad te se time stvara osjećaj opuštenosti.

U pogledu sauna, Finci imaju običaj reći kako kod gradnje stambenih kuća prvo grade saunu, a tek onda ostatak građevine. Iako će se mnogima to možda učiniti pretjeranim, gotovo svako kućanstvo u Finskoj posjeduje saunu.