Odroni i poplave na Islandu, sumnja je pala na elfove

elf

Kada je Siglufjordur, mali planinski gradić u sjevernom Islandu, pogodio niz oluja ovo ljeto, građevinski radnici koji su popravljali ceste našli su se u nizu situacija sumnjivih okolnosti, od odrona zemlje do nabujalih potoka.

Član ekipe se ozlijedio, zatim se buldozer pokvario. TV reporter koji je došao izvjestiti o šteti, upao je u jamu iz koje su ga morali spašavati. Čišćenje odrona i ostataka oluje protegnulo se na desetak dana.

Krivac – Elfovi

Čini se da su radnici prilikom čišćenja slučajno zemljom zatrpali kamen, stijenu koja je dovoljno posebna da ima i svoje ime u islandskom folkloru: Alfkonusteinn. Kamen čak ima i svoju priču, koja uključuje čovjeka, vilu i začaranu elfovsku tkaninu.

Islandski elfovi, nisu mala bića sa šiljatim ušima. Za njih se smatra da su visoki, sliče ljudima, a Islanđani na njih gledaju kao na neku vrstu karme, odnosno tako bar ide narodna predaja. Elfovi se već desetljećima smatraju najvjerojatnijim krivcima za sve poteškoće koje se pojavljuju na gradilištima.

Viktor A. Ingolfsson, glasnogovornik Islandskih cesta, rekao je:

Ne može se zanemariti činjenica da vjerovanje u nadprirodno ponekad utječe na ljudsku prosudbu. Ako se za neku lokaciju smatra da je ukleta ili nastanjena elfovima, tada to moramo smatrati kulturnim bogatstvom.

Gospođa Alda Sigmundsdottir, koja se godinama bavi proučavanjem islandskog folklora,  kaže da su elfovi ostatak davnih vjerovanja, te da su ljudi domove elfova smatrali svetim mjestima. Elfovi su bili dio folklora koji je pomagao ljudima da kontroliraju svoju sudbinu u zemlji i klimi koje su krajnje negostoljubive i grube.

Kako bilo, radnici su konačno krajem kolovoza ponovno iskopali spomenuti kamen, te ga dobro očistili kako ne bi izazivali daljnje nevolje.

Izvor: New York Times