Otkriveno je da više odvjetničkih ureda aktivno potkopava sustav azila u Britaniji obučavajući ilegalne migrante kako da prevare imigracijske službenike lažnim pozadinskim pričama o teškoćama u njihovim domovinama kako bi povećali svoje šanse za dobivanje statusa izbjeglice.

Tajna istraga Daily Maila, u kojoj se novinar predstavio kao ekonomski ilegalni migrant iz Indije bez ikakvog opravdanja za traženje azila, otkrila je da su odvjetnici bili spremni izmišljati dokaze, uključujući medicinsku dokumentaciju i lažne slike, kako bi izigrali sustav azila.

Istragu su citirali ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman i premijer Rishi Sunak o suučesništvu Laburističke stranke u potkopavanju nacionalnog imigracijskog sustava, pri čemu je stranka dugo bila optuživana da se slaže s odvjetnicima koji se zalažu za masovnu migraciju s namjerom da osujeti napore deportacije.

U jednom je slučaju odvjetnik VP Lingajothy navodno tražio 10.000 funti od novinara u zamjenu za izmišljanje lažnih tvrdnji da je bio izložen nasilju, seksualnom zlostavljanju, ropskom radu, zatvaranju i prijetnjama smrću zbog kojih bi bio prisiljen pobjeći u Ujedinjeno Kraljevstvo. Prema novinama, Lingajothy je dalje rekao da bi mogao dobiti liječničku potvrdu koja potvrđuje lažnu traumu koju je doživio novinar, kao i recept za antidepresive kako bi uvjerio Ministarstvo unutarnjih poslova u istinitost te priče.

Istraga je tvrdila da su u većini slučajeva odvjetnici savjetovali pandžabskog tajnog novinara da se predstavlja kao pristaša sikhske seperatističke organizacije zabranjene u Indiji, što bi mu dalo temelja za podnošenje zahtjeva za azil. Jedan je odvjetnik rekao da će pregledati prosvjede protiv vlade u Indiji kako bi pokušao pronaći nekoga tko izgleda poput novinara kako bi dodao vjerodostojnost lažnoj pozadinskoj priči.

Drugi je odvjetnik predložio izmišljanje priče o ljubavnoj aferi u Indiji s nekim iz druge kaste ili izmišljanje homoseksualne veze.

Daily Mail tvrdi da se jedan od odvjetnika obratio Vijeću za ljudska prava UN-a prošle godine i čak je otvoreno kritizirao Ministarstvo unutarnjih poslova i imigracijske suce jer su skeptični prema zahtjevima za azil. Prema novinama, trenutno se nadzire čak 40 odvjetničkih službenika pod sumnjom da pomažu migrantima da se lažno predstavljaju kao pravi tražitelji azila, a mnogi od njih izrađuju kopije zahtjeva za različite migrante.

Premijer Rishi Sunak komentirao je istragu: “To je ono protiv čega se borimo. Laburistička stranka, skup odvjetnika, kriminalne skupine – svi su na istoj strani, podupiru sustav izrabljivanja koji profitira od dovođenja ljudi u Ujedinjeno Kraljevstvo ilegalnim putem.”