Vjerojatno najegzotičniji oblik abecednog sustava pisanja po svojim grafičkim karakteristikama je svakako pismo starog keltskog stanovništva britanskog otočja. To pismo naziva se ogham.

Iako će neke podsjetiti na nordijske rune, ogham je nešto drugačijeg vizualnog izgleda i piše se znakovima izvedenim od jedne do pet vodoravnih ili kosih crtica, koje izlaze iz osnovne vertikalne linije, poput grana stabala. Natpisi zapravo ostavljaju dojam svojevrsnog grafičkog prikaza.

Kako je kod starih naroda sve bilo povezano s prirodom ili prirodnim pojavama, tako je i svako slovo oghama dobilo ime po nekoj biljci. Čitava abeceda dobila je tako i drugi naziv, Beith-Luis-Nin, što prevedeno znači breza-brijest-jasen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Ogham_Stone_Rathass_Church_Tralee_Kerry.jpg
Primjer kamenog spomenika s ogham pismom pronađeno 1975. u crkvi u gradu Tralle | Izvor: Wikimedia Commons

Porijeklo ovog pisma još je uvijek nejasno, a znanstvenici imaju čitav niz teorija o njegovom nastanku. Prema jednima, ogham je nastao od spomenutih nordijskih runa; dok drugi tvrde da je to grafički prikaz govornih gesta, a da crtice, njih pet, predstavljaju pet prstiju ruku; treći pak smatraju da su ga izmislili druidi u Irskoj zbog političkih, vojnih ili vjerskih razloga, želeći tako posjedovati tajno sredstvo komunikacije.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/Ogham_Con.jpg/150px-Ogham_Con.jpg
Dvadeset standardnih slova abecede ogham. | Izvor: Wikimedia Commons
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Ogham_Vow.jpg/150px-Ogham_Vow.jpg
Pet forfeda – dodatnih slova oghama. | Izvor: Wikimedia Commons

Sve do danas otkriveno je oko pet stotina spomenika ispisanih ovim pismom, od koji je njih više od 300 pronađeno u Irskoj, a 40-ak u Walesu. Smatra se da su spomenici nastali u razdoblju između 4. i 7. stoljeća nove ere, a najvećim dijelom ispisani su na gaelskom jezik, izuzev nekoliko natpisa u Škotskoj koji su ispisani jezikom Pikta.

Irci su vjerovali da pismo potječe iz biblijskih vremena, a u zborniku pod nazivom Lebor Gabála Érenn čak se i navodi da je ogham zajedno s gaelskim jezikom nastao nakon pada Babilonske kule.