Ograničenje cijena ruske nafte vrijedit će samo za ruski izvoz, ali ne i za preprodanu rusku naftu

Drugim riječima, raj za prekupce.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici složili su se da će teret ruske nafte podlijegati samo mehanizmu ograničenja cijena pri prvoj prodaji nafte kupcu na kopnu, rekli su u petak za Wall Street Journal izvori upoznati s tekućim raspravama.

To znači da se nadolazeće ograničenje cijena neće primjenjivati ​​na preprodaju istog ruskog tereta. Ograničenje cijene također se neće primjenjivati ​​na teret ruske sirove nafte prerađene u benzin kada se benzin proda.

Međutim, posrednička prodaja i trgovina ruskom naftom koja se odvija na moru trebala bi podlijegati ograničenju cijena, prema izvorima Journala.

SAD i saveznici iz skupine G7 i Australija rade na određivanju pojedinosti gornje granice cijena prije roka 5. prosinca, nakon kojeg stupa na snagu embargo EU na uvoz ruske sirove nafte morem. Grupa G7 industrijski najrazvijenijih zemalja i EU žele uvesti ograničenje cijena ruske nafte, s ciljem smanjenja ruskog prihoda od nafte. Saveznici će zabraniti usluge pomorskog transporta za rusku naftu osim ako se proizvodi ne kupuju po određenoj gornjoj cijeni ili ispod nje.

Ovaj tjedan pojavila su se izvješća da su se članice G7 složile postaviti fiksnu cijenu za izvoz ruske nafte kao gornju granicu, a ne kao cijenu postavljenu kao popust na referentnu vrijednost, izvijestio je Reuters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat s raspravama. Sama cijena tek treba biti određena, rekao je izvor, dodajući da će, prema G7, “ovo povećati stabilnost tržišta i pojednostaviti usklađenost kako bi se smanjio teret sudionika na tržištu.”

Ranije se kao mogući cilj gornje granice spominjao raspon cijena od sredine 60 i nešto dolara jer je predstavljao raspon u kojem se trgovalo ruskom naftom prije posljednjeg porasta.

Uzimajući u obzir sve parametre ograničenja cijena, Ministarstvo financija SAD-a izdalo je ovog tjedna smjernice prema kojima ruska sirova nafta ukrcana na brod u luci ukrcaja za pomorski prijevoz prije 5. prosinca neće podlijegati ograničenju cijena ako je nafta istovarena u odredišnoj luci prije 19. siječnja 2023.