Na Općinskom sudu u Karlovcu u posljednje je vrijeme drastično porastao broj suđenja krijumčarima imigranata. Točnije, 2018. podignuto je 229 optužnica, a u prva dva mjeseca ove godine čak njih 50.

Kako ističe sutkinja i glasnogovornica karlovačkog suda Blaženka Lugar Vladić, broj optužnica protiv krijumčara imigranata bio je zanemariv tijekom ranijih godina. Međutim, pritisak na sud u proteklih godinu dana znatno je porastao, prenosi N1.

Zanimljivost predstavlja činjenica da su krijumčari uglavnom stranci iz Albanije, Ukrajine, Turske, Irana, Iraka te u nešto manjoj mjeri iz Sbrije i BiH. Navodno je među njima najmanje onih iz Hrvatske.

Dosad je obrađeno 68 slučajeva u kojima je izrečena presuda, a sa suda tvrde da bi presuda bilo više ukoliko neki od optuženih ne bi bili na slobodi, što otežava pravosudni proces.

Hrvatski zakon za krijumčarenje ljudi predviđa kazne od jedne do osam godina zatvora. Izrečene kazne većinom su u trajanju do pet godina. Iznimke su slučajevi u kojima krijumčari izvrše teži oblik kaznenog djela, gdje imigrantima ugrožavaju život. Za takve slučajeve moguće je dobiti i 12 godina zatvora.

Među krijumčarima ima profesionalnih kriminalaca, ali i onih koji se okušavaju „iz nužde.“ Neki se okušavaju radi pokrivanja kredita, dok je u drugim slučajevima riječ o „profićima“ koji su već bili uhićivani i u drugim zemljama.

Svim osuđenicima oduzimaju se kamioni, kombiji i mobiteli, čime se navodno šalje „poruka opće prevencije.