Mladi su puni energije i entuzijazma kad treba bojkotirati nastavu u ime „višeg cilja“ zvanog „klimatske promjene“, predvođeni umjetno postavljenom autističnom lidericom. No, jesu li ti mladi spremni na odricanja od moderne odjeće, smartphonea i interneta u ime „višeg cilja“?

Sasvim je sigurno da auto, motocikl ili moped mladima danas nisu više potrebni. Svijet se može obići i pješke ili biciklom, iako proizvodnja bicikla uključuje plastične komponente bazirane na fosilnim gorivima. Međutim, neke druge stvari iz svakodnevice kreirale su mnogo veću ovisnost koju mlade generacije zaboravljaju.

Odjeća

Znaju li klimatski histeričari da proizvodnja moderne odjeće uzrokuje veliko zagađenje okoliša? Naime, upravo proizvodnja odjeće uzrokuje neočekivano veliko zagađenje, što većina naravno zanemaruje i ignorira.

Primjerice, čak 80 posto negativnog učinka na klimu ima proizvodnja odjeće, bilo da je riječ o pamučnim ili sintetičkim materijalima. Ponajbolji primjer je proizvodnja traperica, pri čemu se za samo jedan takav odjevni predmet utroši oko 6800 litara vode! Na proizvodnju jedne pamučne majice utroši se oko 1500 litara. Ove količine obuhvaćaju cijeli proces.

Distribucija takve odjeće ima nešto manji učinak na okoliš, pa se procjenjuje da negativni učinak na klimu vožnje autom do trgovina iznosi 10.8 posto, dok pranje odjeće iznosi oko 2.9 posto.

Internet, serije i filmovi

Pružanje internetskih usluga uključuje veliku potrošnju električne energije. Budući da je proizvodnja te energije u svijetu bazirana većinom na ugljenu, nafti, plinu te nuklearnom gorivu, očigledno je da bismo se trebali odreći interneta radi „višeg cilja“.

Ne vjerujete? Evo primjera, takozvani podatkovni centri diljem svijeta uzrokuju veću emisiju CO2 nego čitav zračni promet u svijetu. Samo u Njemačkoj takvi centri potroše toliko električne energije koliko i grad s 10 milijuna stanovnika – 3 puta više od Berlina.

Stručnjaci navode kako će kroz 20 godina ovi podatkovni centri trošiti 100 posto današnje proizvodnje električne energije.

Jesu li mladi spremni odreći se „surfanja“ i bauljanja bespućima beskorisnih društvenih mreža? Ili smatraju da će to pokriti iluzija „obnovljivih izvora“? Jeste li spremni odreći se gledanja popularnih TV serija i filmova putem interneta?

Bila bi to strahovita revolucija za „revolucionare“ koji danas „revolucije“ vode uglavnom na društvenim mrežama. No, možda bi takve netko mogao shvatiti ozbiljno ukoliko se odvaže na ovakav korak.

Pametni telefoni

Pametni telefoni također su povezani s prethodnim problemom prekomjernog koirštenja interneta, ali proizvodnja mobilnih uređaja je ta koja donosi najveći dio zagađenja. Naime, samo od procesa proizvodnje mobitela dolazi 85 posto negativnog utjecaja na klimu, tvrde istraživači.

Pored toga, problem stvara i konzumerizam, pri čemu jedan skupo plaćeni mobitel u umovima modernih globalnih ovaca biva „star“ već nakon par mjeseci, a nakon dvije godine je kao iz kamenog doba, pri čemu mu i funkcionalnost umjetno zakazuje.

To stvara veliki problem s otpadom jer mobiteli sadrže – plastične dijelove, ali i neke toksične materijale.

Povratak u doba „divljine“?

Povratak u neko drugo doba, nezatrovano elektroničkim virtualnim svijetom je u teoriji moguće. Međutim, moderne ovisnosti napravile su drastične promjene na našim umovima; toliko drastične da neki doslovce žive virtualni život.

„Revolucije“ poput ove „klimatske“ su mladoj populaciji sasvim sigurno interesantne i razumljivo je da je tako. Mase, pogotovo mladih ljudi, imaju svoju razinu intelekta i podložne su brojnim utjecajima, pa ne trebaju čuditi razni bizarni natpisi i nerealni zahtjevi za bitku s iluzijom i podložnost lažima.

Izvučete li pojedince i prezentirate li im činjenice ponaosob, većina njih će shvatiti u kolikoj su zabludi, a dokučit će vjerojatno da je i licemjerno tražiti od globalnih ovisnika da ne budu ovisni, kad su i sami nesvjesno ovisni o istim stvarima.