Ogromna potražnja za pećima na drva

Dok se europske vlada kolebaju oko svoje samonametnute energetske krize, građani preuzimaju stvari u svoje ruke kako bi se ugrijali ove nadolazeće zime s prodajom jeftinih, pouzdanih peći na drva, koja je u velikom porastu u Europi. Navala na peći za loženje drva je toliko izražena da se na neke čeka i po godinu dana, bez nade za isporuku ove zime.

Proteklih mjeseci bila je tolika potražnja za drvima za ogrjev da su ona u Njemačkoj praktično rasprodana. Kao što se navodi u članku FA-a, u Njemačkoj nema manjka pravih stabala, ali za sušenje posječenog drva na zraku, tako da je prikladno za kućno loženje, prirodno je potrebno dvije godine. Proces se može ubrzati prisilnim prozračivanjem, ali to koristi sve skuplju električnu energiju za napajanje ventilatora, povećavajući cijenu – a ionako nema dovoljno tvrtki koje to rade da bi išle ukorak s potražnjom.

Glasnogovornik Udruženja za ogrjev Gerd Müller rekao je o nestašici: “Gotovo je nemoguće nabaviti suho drvo za ogrjev ove godine”. Rasuto peletirano drvo za sagorijevanje koje se koristi u automatiziranim plamenicima udvostručilo je cijenu u godinu dana, navodi se u izvješću. Unatoč tome, još uvijek je jeftinije od izgaranja prirodnog plina, čija je cijena skočila do povijesnih razina zbog ruskog rata u Ukrajini i pogoršana nedostatkom promišljenosti i planiranja za nepredviđene situacije od strane vlada koje ovise o takvim resursima.