Vrijednost dionica tvrtke Amplify Energy Corp. skoro su prepolovljena (-44%) nakon što su istražitelji izjavili da je najvjerojatnije brodsko sidro probušilo podvodni naftovod tvrtke uz obalu okruga Orange u Kaliforniji, stvarajući jedno od najvećih izlijevanja nafte u državi u tri desetljeća.

Izvršni direktor tvrtke Amplify Martyn Willsher objavio je priopćenje da tvrtka vjeruje da su “izvor i uzrok” izlijevanja nafte možda uzrokovani brodskim sidrom. Rekao je da je tvrtka pregledala nekoliko kilometara cijevi pomoću daljinski upravljanih podvodnih kamera i sumnja da je sudar sidra s naftovodom moguć uzrok havarije.

S više od 60 kontejnerskih brodova koji su usidreni ili koji se nalaze u lukama Los Angelesa i Long Beacha zbog rekordno velike zagušenosti luka, vjerojatnost da se sidro prevuče preko morskog dna i probije cjevovod izgleda vjerojatna.

Poručnica obalne straže zapov. Jeannie Shaye je također rekla: “Pitamo se je li to moglo biti sidro s broda, ali to je trenutno u fazi procjene.” Dosadašnje procjene pokazuju da je 126.000 litara nafte iscurilo u ocean.