OI u Brazilu: Stotine atletičara evakuirano iz zgrade u olimpijskom selu zbog požara uz niz drugih problema

Zgrada olimpijskog sela u Riu (Foto: Reuters)

Australski Olimpijski Odbod (AOC) objavio je kako je iz grade u olimpijskom selu u Rio de Janeiru, evakuirano oko stotinu atletičara zbog izbijanja požara.

Požar je započeo na parkiralištu u podzemlju zgrade u jednom od objekata koji bi trebao pružati smještaj olimpijcima tijekom natjecanja. Nakon što se dim uspeu na više katove zgrade broj 23, stotinjak atletičara moralo je biti evakuirano.

Požar su ubrzo ugasili vatrogasci, nakon čega su se atletičari i drugo osoblje vratili u stanove, a također je pokrenuta i istraga. Zasad je ostalo nepozanto je li požar podmetnut ili je rezultat nečeg drugog.

Gomila nevolja i propusta

Ove OI obilježit će sasvim sigurno činjenica o nesvakidašnjim i ozbiljnim problemima.

Ubijeni jaguar

Na samom početku, prilikom ceremonije paljenja olimpijske baklje, ubijen je jaguar imenom Juma. Naime, unatoč tome što je prisutstvo divlje životinje na takvoj svečanosti bilo ilegalno, netko je pomislio da bi prisutnost jaguara dala dodatni obol natjecanju, a jaguar je očito izmakao kontroli te je ubijen dok je pokušavao prići jednom od vojnika koji su se nalazili na ceremoniji.

Problemi s olimpijskom bakljom

Kamere su zabilježile niz bizarnih padova nositelja baklje, zatim pokušaje gašenja baklje i otimanja baklje.

Sigurnosni problemi

Dvojica paraolimpijaca iz Australije opljačkana su prije nego li su OI uopće počele, a novozelandski jiu-jitsu natjecatelj bio je otet i opljačkan od strane policije. U blizini igrališta za odbojku na plaži, pronađen je leš kojeg je izbacila voda.

rioproblems072516.jpg
Prosvjed policije Rio de Janeira (Izvor: Getty)

Pored toga, policija ima niz financijskih problema, zbog kojih su otvoreno prosvjedovali protiv vlasti, ali i upozorili natjecatelje i posjetitelje da su došli u „pakao.“

Rio de Janeiro također prati i glas „lošeg grada“ zbog enormnog broja zločina, pa je sigurnost natjecatelja i posjetitelja vrlo upitna, na što je ukazala i sama policija.

Ruski dopinški skandal

Rusija se našla pod povećalom nakon što je objavljen detaljan izvještaj kojim je opisano jedno od najdrskijih sustavnih varanja u povijesti sporta. Naime, izvještaj je pokazao da je 312 ruskih natjecatelja u 28 olimpijskih sportova tijekom OI 2011. bilo pozitivno na dopinškim testovima, ali i da su službenici to pokušali zataškati, što je rezultiralo pokušajima zabrana nastupa za cijeli ruski tim atletičara u Riu.

Ipak, Međunarodni Olimpijski Odbor (IOC) odlučio je ukinuti zabranu za sve ruske atletičare, te su samo zabranili nastupe onima koji su već prije bili pod suspenzijom zbog dopinga. IOC je na kraju odluku o nastupima ruskih atletičara prepustio pojedinačnim sportskim savezima.

Veliki problemi sa smještajem u olimpijskom selu

Prilikom useljenja u olimpijsko selo, predstavnici nekoliko zemalja požalili su se da su domovi u nezadovoljavajućem stanju. Australija je tako poslala 700 svojih atletičara da odsjednu u hotelima. Problemi s vodovodom i električnim instalacijama bili su oni najveći, a australski predstavnici naveli su kako su samo 10 od 31 zgrade „naseljivi.

Zagađenje voda

Enormno zagađenje voda zabilježeno je na mjestima gdje bi se trebalo održati natjecanje jedriličara, veslača, ali i drugih „vodenih“ sportaša. Početkom srpnja, kanalizacijske vode iz kvartova Ria, ulazile su direktno u vodu, zajedno s ogromnom količinom smeća. Također su u vodama pronađene količine opasnih virusa, koje su 1,7 milijuna puta veće do alarmantnih u SAD-u ili Europi.

riowatertrash072516.jpg
Stravični prizori zagađenja voda u Riu (Izvor: Getty)