Oko 300 talijanskih njegovatelja pokreće“demokratsku bitku“ protiv prisilnog cijepljenja

U Italiji je 300 talijanskih njegovatelja pokrenulo pravnu akciju kako bi postiglo ukidanje obveze cijepljenja medicinskog i zdravstvenog osoblja protiv Covid-19, izvijestio je AFP pozivajući se na članke objavljene u talijanskom tisku. Žalba je podnesena upravnom sudu u Bresciji u ime njegovatelja koji rade u regiji Lombardija u Brescii, Cremoni, Bergamu i Mantovi.

Rasprava je zakazana za 14. srpnja. Za ustavnog odvjetnika Danielea Granaru, „to nije bitka ‘anti-vaxxera’,“ već demokratska bitka. „Prisiljavamo ljude na rizik govoreći da više neće moći obavljati svoju profesiju“, objasnio je u dnevnom listu Il giornale di Brescia.

Odvjetnik je također branio desetke njegovatelja suspendiranih zbog odbijanja cijepljenja protiv Covida-19. Cilj je njegovatelja ukinuti zakon koji je na snagu stupio u travnju i koji kaže da su „ljudi koji rade u socijalno-zdravstvenim strukturama, javnim i privatnim, u ljekarnama, drogerijama i privatnim ordinacijama obvezni biti cijepljeni“.

U slučaju kršenja tog pravila, prijestupnici koji dođu u kontakt s javnošću, raspoređuju se u drugu službu ili se suspendiraju bez plaćanja ako im poslodavac ne ponudi nove zadatke. Uz starije ili ranjive, njegovatelji, kao i učitelji, prvi su u Italiji cijepljeni protiv Covida-19.

Do sada je primijenjeno 52,7 milijuna doza, a cijepljeno je gotovo 19,5 milijuna Talijana, ili 36 posto stanovništva starijeg od 12 godina. Prema nedavnim podacima hitne jedinice Covida-19, samo 45.750 od 1,9 milijuna zaposlenih u zdravstvenom sektoru (2,3 posto) „čeka prvu dozu ili jednu dozu“.

Vlasti u Europi, pa tako i u Hrvatskoj koriste razne metode zastrašivanja i širenja panike kako bi građane naveli na cijepljenje iako je ono dobrovoljno i neobvezno, što nitko od njih ne naglašava.

U Francuskoj je umobolni kolumnist BFMTV-a Emmanuel Lechypre tijekom javnog prijenosa izazvao veliki šok klasificirajući ljude koji nisu cijepljeni kao „javnu opasnost“.

Lechypre je svoje komentare nastavio u eter izjavivši: „Bit ćete cijepljeni silom, natjerat ću da vas dva policajaca odvedu u centar za cijepljenje. Morate će ih potražiti naoružani i s lisicama ako je potrebno […] Necijepljeni predstavljaju javnu opasnost, pa imam vrlo jasan pristup: učinit ću sve da budu odbačeni iz društva!“

Ove otvoreno diskriminirajuće primjedbe vođa stranke Patriot Florian Philippot ocijenio je „kvazifašističkim“, zahtijevajući da se uredništvo povuče iz javnog emitiranja.

Zapravo su se mnogi pojedinci obratili francuskom tijelu za emitiranje CSA kako bi prijavili ove komentare koji se smatraju širenjem mržnje.

Dana 1. srpnja, francuske vlasti također su najavile da razmatraju nacrt zakona kojim bi cijepljenje protiv Covid-19 postalo obvezno za sve njegovatelje. Prema BFMTV-u, u pismu upućenom udrugama lokalnih izabranih dužnosnika i predsjednicima skupina, premijer Jean Castex primijetio je da „pokrivenost njegovatelja cijepljenjem ostaje općenito nedovoljno“ te je izrazio „želju da se nametne rasprava o obvezi cjepiva“ jer bi možda bila dobra ideja da se „uputnost uspostavljanja obveze izolacije poprati sankcijama“.

Dana 2. srpnja, tijekom putovanja u Villeneuve-la-Garenne (Hauts-de-Seine), ministar zdravstva Olivier Véran pokušao je razuvjeriti Francuze ističući da se rasprava o prisilnom cijepljenju tiče samo njegovatelja, a ne „opće populacije“ . Šef države Emmanuel Macron obećao je da cijepljenje neće biti obvezno.

Ove nedavne vladine najave u kombinaciji sa izvještajem Senata koji promiče obvezno cijepljenje osoba između 24 i 59 godina stvorile su veliko nepovjerenje među ljudima koji ne žele biti cijepljeni protiv Covida-19. Tijekom obraćanja Francuzima 24. studenoga 2020. Macron je rekao: „Također želim biti jasan, neću cijepljenje učiniti obveznim.“

Trenutna cjepiva protiv Covida-19 postavljaju jedinstvena medicinsko-pravna pitanja jer su ti brzo razvijeni proizvodi dobili samo „uvjetnu“ dozvolu za stavljanje u promet po hitnom postupku. Stoga se i dalje smatraju eksperimentalnim cjepivima koja su dio medicinskih istraživanja.

Francuski dnevnik Liberation izvijestio je da Nacionalna agencija za sigurnost lijekova i zdravstvenih proizvoda (ANSM) prepoznaje da „klinička ispitivanja faze 2 ili 3 nisu dovršena u vrijeme uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet“.