Prema službenim podacima koje je u javnost iznio HRT, u Hrvatskoj nekadašnje društvene stanove otplaćuje još 1231 osoba.

Tadašnji uvjeti za kupnju stanova bili su nepojmljivi za današnje vrijeme. Rok otplate iznosio je oko 30-ak godina, a kamate – jedan posto. Međutim, ukoliko se rate ne bi otplaćivale, problema nema jer nema ovrha, blokada niti – deložacija.

Stoga se oko trećina takvih privilegiranih dužnika odlučila ne plaćati rate otkupa, što je rezultiralo dugom od ukupno pet milijuna kuna. Iz tog razloga vlast države tek je sada odlučila navodno reagirati putem tužbi.

Ironično, među dužnicima je i poznati dugogodišnji guverner HNB-a Željko Rohatinski. Iako je stan od 63 četvorna metra kupio za današnjih 8500 eura, ratu od 200-njak kuna nije platio – pet godina!

Kako je sam izjavio u razgovoru s novinarima, za njega je taj slučaj – marginalan i nije vrijedan spomena. Naime, on kaže kako je stan već stavljen u oglas, a njegov dug otplatit će novi vlasnik.

Prodaja ovih stanova započela je 1992., a bila je ponuđena osobama koje su živjele u društvenim stanovima te su imali pravo na otkup po „povlaštenim uvjetima.“ Oko stotinu takvih stanova prodano je u nekim od najpoznatijih zagrebačkih četvrti, uz mjesečne rate od 20 do 50 eura.

Navodno je najveći rekorder neimenovani vlasnik stana u Vlaškoj ulici u Zagrebu koji državi s kamatama duguje 300.000 kuna iako je stan kupio za jedna 17.000 eura.

Tko zna, možda bi pripadnici ove „kavanske nacije“ mogli učiniti ono što se godinama radi njima – deložirati dužnike?