Nešto manje od 90 posto tražitelja azila koji su u vrhuncu masovne invazije došli u Švedsku i dobili stalno prebivalište su nezaposleni.

Od 40.019 migranata sa stalnim prebivalištem koji ispunjavaju uvjete za rad, samo njih 4.574 se uzdržavaju samostalnim radom, prema bazi podataka agencije Švedske statistike.

Ukupno 9.970 migranata prima stipendije za studij u Švedskoj, dok je još 18.405 na općinskim socijalnim programima. Osam od deset općina koje su u 2015. imale najviše imigranata po stanovništvu također imaju stope nezaposlenosti daleko iznad nacionalnog prosjeka, prenosi Aftonbladet.

Općina Ljusnarsberg uzela je najviše migranata po stanovništvu, 230 na 1.000 ljudi, a trenutno stopa nezaposlenosti iznosi više od deset posto.

Iako su švedske vlasti prethodno tvrdile da će imigranti svojim sposobnostima naglo uzdići švedsku ekonomiju, profesor i ekonomist Per Lundborg tvrdi da je za taj propali eksperiment i lažljive iluzije sada rješenje – stvoriti više radnih mjesta koja ne zahtijevaju velike količine obuke ili obrazovanja.

Švedska je jedna od tehnološki najrazvijenijih zemalja na svijetu, gdje težimo pojednostavljenju poslova. Stoga je jaz u znanju prevelik za mnoge izbjeglice koji ovdje dolaze“, primijetio je Lundborg.

Švedska je zemlja visokih cijena. Ovdje je skupo živjeti. Ako usto imate grupu koja ne podmiruje svoje troškove života kroz posao koji obavljaju, oni moraju i dalje tražiti od društva da im pomogne oko njihovih sredstava za život“, dodao je.

Ovi podaci objavljeni su samo nekoliko dana nakon što je statistička agencija Europske unije Eurostat otkrila da je Švedska sada na 24. mjestu od 28 država članica po stopi nezaposlenosti.

Podaci objavljeni prošle godine pokazali su oštar kontrast između stope nezaposlenosti u Švedskoj i stope nezaposlenosti u inozemstvu. Kao rezultat, mnoge općine koje su u 2015. prihvatile velik broj imigranata nedavno su obznanile velike financijske probleme, a neke su na rubu bankrota.