Okolica Damaska konačno oslobođena od terorista

Foto: Ammar Safarjalani / Global Look Press

Sirijska vojska oslobodila je predgrađe Damaska istočnu Ghoutu, koje se pet godina nalazilo pod opsadom militanata. Ujedno će time i glavna sirijska autocesta koja direktno spaja Damask s ostatkom zemlje biti puštena u promet nakon sedam godina.

„Nakon niza detaljno planiranih borbi i operacija koje su sprovele naše oružane snage u suradnji sa saveznicima, kontrola nad svim gradovima i naseljima u predgrađu istočna Ghouta“, stoji u službenoj izjavi sirijske vojske.

Vojska je također ukinula blokadu glavne autoceste koja povezuje glavni grad Sirije s ostatkom zemlje, čime su se otvorile glavne rute povezanosti Damaska sa središnjim, sjevernim i priobalnim regijama, sve do iračke granice.

Sirijske snage uspjele su poraziti militantne skupine nakon uništenja njihovih sjedišta, skladišta streljiva, utvrda i tvornica oružja. Vojska nastavlja s ofenzivom prema gradu Douma, s ciljem konačnog istjerivanja militanata iz tog dijela zemlje.

Istočna Ghouta nalazila se pod opsadom od 2012. godine. U veljači ove godine sirijske snage pokrenule su ofenzivu s ciljem oslobađanja posljednjeg pobunjeničkog uporišta u okolici Damaska.

IZVORRT