Okončan UN-ov embargo na uvoz i izvoz oružja Iranu

Foto: AFP 2018 / Ebrahim Noroozi

Današnjim danom istekao je UN-ov embargo na uvoz oružja u Iran, kao i zabrana izvoza iranskog oružja, u skladu s međunarodnim ugovorom o iranskom nuklearnom programu i s rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti.

Od danas automatski prestaju vrijediti sva ograničenja na nabavu oružja i na djelatnosti u vezi s tim te na financijske usluge prema i iz Irana“, stoji u priopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Iran stoga može nabavljati oružje i potrebnu opremu iz bilo kojeg izvora, bez zakonskih ograničenja i isključivo na temelju svojih obrambenih potreba“, dodaje se u tekstu ministarstva.

Iran je također u više navrata najavio kako je spreman na izvoz i prodaju oružja vlastite proizvodnje, te ponovno stupanje na globalno tržište obrambene industrije.

Sjedinjene Američke Države u kolovozu su nastojale, ali nisu uspjele produljiti embargo u Vijeću sigurnosti i ponovo uvesti međunarodne sankcije Iranu ukinute u skladu s ugovorom.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif izjavio je da je „današnja normalizacija iranske obrambene suradnje sa svijetom pobjeda multilateralizma, mira i sigurnosti u našoj regiji“.