Opasne bakterije nakon kašljanja i kihanja mogu preživjeti u zraku i do 45 minuta

Foto: James Gathany/CDC Public Health Image library/Wikimedia
Foto: James Gathany/CDC Public Health Image library/Wikimedia

Stručnjaci s Tehnološkog sveučilišta Queensland su došli do iznenađujućih rezultata u pogledu vremena preživljavanja bakterija u zraku nakon kihanja ili kašljanja. Pritom su proučavali bakteriju Pseudomonas aeruginosa kojase obično povezuje s infekcijama koje se mogu dobiti u bolnici. Kada se ona izbaci putem kašljanja ili kihanja, može se zadržati u zraku i do 45 minuta, prenosi Science Alert.

Jedna od autorica studije, Lidia Morawska, izjavila je: „U našim prijašnjim studijama otkrili smo kako se ove patogene tvari mogu proširiti na udaljenost od 4 m te nakon 45 min još ostati žive. Željeli smo otkriti kako bakterije koje se prenose kapljičnim putem mogu priječi toliku udaljenost i utjecati na druge ljude nakon toliko dugo vremena.“

Pseudomonas aeruginosa je patogena bakterija otporna na lijekove koja može prouzrokovati mnoge infekcije u bolnici kao što su upala pluća ili sepsa. Ona obično utječe na one ljude koji koji već imaju neku kroničnu bolest kao što je primjerice cistična fibroza. Ova vrsta bakterije već je bila predmet proučavanja u mnogim istraživanjima, ali stručnjaci još nisu uspjeli saznati sve parametre širenja infekcije.

Koristeći tehniku nazvanu Tandem Aged Respiratory Droplet Investigation System ili TARDIS, sada je moguće otkriti način na koji se kapljice šire što im omogućuje da saznaju koliko dugo se zadržavaju u zraku.

Znanstvenici su prikupili kapljice od dva pacijenta koji boluju od cistične fibroze. U pravilu, čim se kapljice izbace kihanjem ili kašljanjem, one se brzo osuše, ohlade i izgube na težini te tako duljle ostaju u zraku. Zbog dodira s kisikom se djelomično razgrađuju, ali velikim kapljicama je potrebno duže vrijeme da ispare.

Većina ovih kapljica dovoljno brzo ispari i bakterije nisu sposobne u njima preživjeti. Bakterije u većem dijelu napola žive 10 sekunda, a manje količine napola žive preko 10 minuta. Rezultati ukazuju na činjenicu da su neke bakterije očito otpornije na brzo biološko propadanje te ostaju u zraku dovoljno dugo da prouzrokuju infekcije.