Operacija „Defend Europe“ započela – prvi rezultati vidljivi

defend europe

C-Star, brod kojim upravljaju aktivisti iz inicijative „Defend Europe“, stigao je pred libijsku obalu u sklopu svoje misije spriječavanja krijumčarenja ljudi, te je već prvi dan naišao na jedan od brodova koji se koriste za prijevoz ilegalnih imigranata u Europu. Indikativno, dotično plovilo je istog trenutka promijenilo smjer i krenulo u bijeg, radije nego da ih se snimi u kršenju zakona.

Posada C-Stara objavila je da su dotični brod identificirali te da se radi o Aquariusu koji pripada proimigracijskoj organizaciji SOS-Méditerranée, a susret se dogodio 20 nautičkih milja od libijske obale, gdje je Aquarius očito namjeravao ukrcati novu pošiljku.

C-Star je nekih 40 minuta pratio Aquarius na udaljenosti od nekoliko stotina metara. Radarsko praćenje pokazalo je da je Aquarius udvostručio brzinu kad su zapazili C-Star.

C-Star u blizini Aquariusa

Na svojoj internetskoj stranici, inicijativa „Defend Europe“ otpužuje razne „nevladine organizacije“ da se bave „krijumčarenjem stotina tisuća ilegalnih imigranata u Europu, ugrožavajući sigurnost i budućnost našeg kontinenta“.

Francuski aktivist Clement Galant objavio je video na Twitteru u kojem najavljuje da će C-Star pratiti svaki od spomenutih brodova koji stalno putuju prema afričkoj obali i natrag.

Neki od brodova već su snimljeni kako se sastaju s krijumčarima uz libijsku obalu, prekrcavaju imigrante, a prazni brodovi krijumčara se zatim vraćaju na obalu po novu pošiljku.

Autor: Tribun