Opozicija razotkrila talijansku vlast kao lažnu desnicu – imigranata nikad više

Foto: Costas Metaxakis / AFP

Talijanska premijerka Giorgia Meloni pod pritiskom je da ispuni svoje izborno obećanje o suzbijanju ilegalne imigracije nakon sramotnih brojki koje je ovog tjedna objavilo ministarstvo unutarnjih poslova njezine zemlje i otkrilo da se više od 100.000 migranata iskrcalo na talijanske obale do sada ove godine.

Ukupno 101.386 migranata iskrcalo se na talijanske otoke ili kopno između 1. siječnja i 16. kolovoza, što je više nego dvostruko više od 48.000 koji su stigli u istom razdoblju prošle godine, i gotovo trostruko više od 34.556 iskrcavanja zabilježenih 2021. godine.

Budući da aktivnost migranata na Sredozemlju ne pokazuje znakove usporavanja, desničarska talijanska vlada izlaže se vrlo realnom riziku nadziranja rekordnog broja dolazaka u jednoj godini, nadmašujući 180.000 dolazaka zabilježenih na vrhuncu migrantske krize 2016. godine.

To je sve unatoč obećanjima talijanskih konzervativaca da će uvesti strože granične kontrole, blokirati iskrcavanje brodova i uspostaviti offshore prihvatne centre za procjenu zahtjeva za azil.

Pokušaji talijanske vlade da ograniči kretanje spasilačkih brodova kojima upravljaju nevladine organizacije u Sredozemnom moru nisu uspjeli zaustaviti protok ilegalne imigracije u zemlju, a talijanski otok Lampedusa ponovno je zasićen novim došljacima.

Regionalni političari sada zvone na uzbunu, uključujući tvrdolinijaškog predsjednika Veneta Lucu Zaiju iz stranke Liga, koji je u nedavnom intervjuu lokalnim medijima pozvao da samo 10 posto novopridošlica smije ostati u zemlji.

Oporbeni zastupnici osjetili su priliku da vladu osude za njezine imigracijske neuspjehe, nakon što je talijanska desnica godinama napadala administracije centra i lijevog centra zbog njihove nesposobnosti da se pozabave tim pitanjem.

“Godinama su nas Meloni i Salvini svako ljeto rugali zbog broja migranata”, rekao je bivši premijer Giuseppe Conte. “Sada kada su se dolasci udvostručili, pokušavaju skrenuti pozornost i prave se da ne vide”, dodao je predsjednik Pokreta pet zvijezda.

“Uvijek viču ‘zatvorite luke’ i ‘gotov je vlak za migrante’ i ‘Talijani prvi’, ali desnica pokazuje očiti neuspjeh u upravljanju imigracijom,” ustvrdio je Stefano Bonaccini, guverner Emilije Romagna na sjeveru zemlje.

Aktualna administracija, unatoč obećanju tvrdolinijaškog pristupa, u stvarnosti je zagovarala puno više internacionalistički pristup pitanju migracija nego što su mnogi očekivali. U pokušaju da se distancira od usporedbi s fašizmom, Meloni je odlučila nastaviti europsku suradnju umjesto nacionalističkih stavova što je više moguće.

Italija je ranije ove godine odustala od svog protivljenja predloženom Migracijskom paktu Europske unije i objavila svoju namjeru da ublaži ograničenja za legalne migrante koji žele živjeti i raditi u zemlji.