Opsežni izvještaj otkrio da medicinski implantati uvelike štete te čak i ubijaju pacijente

Velika skupina istraživačkih novinara provjerila je kako medicinski implantati utječu na zdravlje pacijenata te kakva je njihova učinkovitost. Nažalost, rezultati su pokazali poražavajuće činjenice.

Izvještaj nazvan „The Implant Files“ sadrži rezultate jednogodišnjeg istraživanja proizvođača uređaja kao što su pacemakeri, umjetni zglobovi, kontracepcijskih naprava i slično. Istragu je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Istraga je poprilično uzdrmala sustav preplavljen novčanim isplatama proizvođača uređaja, neadekvatnim nadzorom vladinih organizacija te nedostatkom komunikacije između medicinskih djelatnika i pacijenata.

Prema ICIJ-u, izvještaj je zapravo prvi globalni istraživački rad o industriji medicinskih uređaja i onih koji ih nadgledaju. ICIJ je okupio 250 novinara i stručnjaka koji rade za 58 medijskih kompanija u 36 zemalja svijeta kako bi istražili prijave incidenata, analizirali povijest bolesti te provodili razgovore s pacijentima.

Glavninu zemalja u kojima je vršena istraga čine SAD, Kanada, Australija, Indija, dok su od europskih zemalja prisutne tek Finska, Nizozemska, Švicarska i Španjolska.

Pokazalo se da je samo u SAD-u tijekom proteklih 10 godina došlo do 1.7 milijuna ozljeda zbog neispravnih medicinskih uređaja, dok je iz istog razloga smrtno stradalo 83.000 ljudi.

Kao i obično, kada je riječ o modernoj medicini, sve se vrti oko novca koji je u središtu ove profitabilne grane.

Između 2000. i 2018., industrija medicinskih uređaja zaradila je između 118 i 400 milijardi dolara. Pritom problem leži u tome što proizvođači slično farmaceutskoj industriji vrše masovni pritisak na regulativna tijela kako bi ona odobrila upotrebu uređaja koji nisu ispitani niti spremni za upotrebu.

Kada se problemi pojave, ove kompanije jednostavno živim pacijentima isplaćuju određenu odštetu te kazne koje im izreknu ista ta regulativna tijela.

ICIJ je shodno rezultatima istrage kreirao veliku bazu izvještaja koja omogućuje pretraživanje. Svrha toga je pomoći pacijentima u proširivanju svijesti i donošenju odluka o tome hoće li ugraditi neki implantat ili uređaj.

Još jedan od rezultata izvještaja je svakako onaj da glavni motiv osoba koje stoje iza ove industrije nije ljudsko zdravlje već novac.