Oralni seks – povezan sa zadovoljstvom u krevetu, ali i s rakom

U proteklom desetljeću slučajevi raka usta i ždrijela drastično su se povećali među mlađim muškarcima, a razlog nije onaj na kojeg najčešće mislite. Iako su alkohol i duhan poznati po tome što dugotrajno mogu uzrokovati rak usne šupljine ili grla, posljednje istraživanje ukazuje na to da je povećana stopa ovih vrsta raka u vezi sa oralnim seksom.

Istraživanje je pokazalo da su ovi slučajevi raka u razdoblju između 2011. i 2015. godine porasli za šokantnih 61 posto. Muškarci dominiraju statistikama, a sve manji broj pušača zasigurno ne može opravdati ove brojke.

HPV, ili Humani Papiloma Virus, je najvjerojatniji krivac, a muškarci se lako mogu zaraziti dok pružaju oralni seks partnericama.

HPV inficira stanice kože i membrane na područjima usta, grla, jezika, krajnika, rektuma i spolnih organa. Prijenos se može dogoditi kada koža dođe u doticaj sa virusom. HPV je glavni uzročnik raka cerviksa, vagine i penisa.

Mlađi muškarci četiri puta su voljniji od svojih starijih kolega pružati orlani seks partnericama, a čega rezultat također može biti i inficiranje HPV-om.

Istraživanje je pokazalo i to da iako manje mladih upražnjava seks nego prethodnih godina, više ih se upušta u oralni seks, smatrajući da je sigurniji od vaginalnog.