Orban: „Bruxelles nije naš šef, mi smo neovisna i suverena nacija“

Mađarski premijer Viktor Orban obrušio se na Europsku uniju u ponedjeljak navečer u objavi na Facebooku, podsjetivši svoje sljedbenike da Bruxelles ne diktira europska pitanja.

“Europska unija nije u Bruxellesu. Europska unija je u Beču, Budimpešti i Varšavi, Berlinu i Madridu”, rekao je premijer.

“Bruxelles nije naš šef. Mi smo neovisna, suverena mađarska nacija. Odluke donosimo zajedno. Ako nisu dobri za nas, reći ćemo im. Ako nisu dobri i možemo ih spriječiti, zajednička odluka neće biti donesena.”

Orban je posljednjih tjedana dospio na međunarodne naslovnice zbog svojih otvorenih izjava u kojima kritizira politiku Zapada.

Dana 28. srpnja, Orban je kritizirao NATO-ov angažman u Ukrajini tijekom sastanka u Beču s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom.

“Mađarska procjena je da je koncept NATO-a koji podržava Ukrajinu oružjem i obukom časnika, a Ukrajinaca koji se bore protiv Rusa, konstrukcija za koju se sada pokazalo da ne rezultira pobjedom Ukrajine”, rekao je Orban na konferenciji za novinare.