Orban dogovorio dugogodišnju opskrbu Mađarske ruskim plinom

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je novinarima u utorak u Moskvi da nastoji proširiti 15-godišnji ugovor s Gazpromom, ruskom energetskom tvrtkom za prirodni plin, nakon sastanka s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

Orban koji širi energetsku ovisnost Mađarske o Rusiji dio je šireg europskog trenda koji je najistaknutije predstavljen projektom plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi Rusiji omogućio izravnu isporuku prirodnog plina Njemačkoj i njezinim susjedima.

Zahvaljujući predsjedniku Putinu, produljen je dugoročni ugovor o opskrbi plinom između Rusije i Mađarske. Postalo je jasno da će u budućnosti dugoročni ugovori biti posebno vrijedni, pa bi se količina isporučenog plina trebala povećati, a ne smanjiti”, rekao je Orban u službenoj izjavi koju je objavila mađarska vlada nakon sastanka s Putinom u Moskvi.

Sad sam zatražio od predsjednika povećanje za milijardu kubika godišnje količine dugoročnih isporuka ruskog plina Mađarskoj i dobio sam potvrdu da o tome možemo voditi suštinske pregovore. O tome ćemo voditi razgovore.

Detalji nisu navedeni, ali Orban je dodao da će Mađarska biti zaštićena od budućih skokova cijena energenata u Europi u skladu s dugoročnim ugovorom s Rusijom.