EU je napustila svoj cilj osiguravanja mira i prosperiteta za svoje članice, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban. Upozoravajući da Unija razmatra slanje trupa u Ukrajinu, Orban je inzistirao na tome da će se Mađarska nastaviti zalagati za prekid vatre.

“Oni koji su za rat doveli su cijelu Europsku uniju u opasnost”, rekao je Orban za Radio Kossuth, govoreći o tekućim naporima zemalja članica EU da naoružaju snage Kijeva. Bruxelles je do danas isporučio Kijevu oružje u vrijednosti od nešto manje od 4 milijarde dolara, dok su pojedine države članice Ukrajini donirale tenkove, topništvo, a u slučaju Poljske i Slovačke i borbene zrakoplove.

“Od Europske unije očekujemo dvije stvari; prvi je imati trajni mir”, nastavio je Orban. “Druga stvar koju očekujemo od EU je da treba sačuvati postignuti prosperitet, ali u usporedbi s tim rat i sankcije uništavaju europsko gospodarstvo.”

Troškovi energije i inflacija skočili su u cijeloj EU otkako je Bruxelles uveo embargo na ruska fosilna goriva nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini prošle veljače. Ovaj embargo i druge sankcije nisu uspjele osakatiti rusko gospodarstvo, kao što su njihovi zagovornici predviđali. Umjesto toga, rusko gospodarstvo će ove godine rasti brže od njemačkog, prema podacima MMF-a.

Perspektiva globalnog rata je hitnija od ekonomske prijetnje, rekao je Orban. Mađarski premijer je u intervjuu od petka ustvrdio da čelnici EU-a razmatraju raspoređivanje “mirovnih” snaga u Ukrajini. To bi, ustvrdio je, bila katastrofalna eskalacija.