Orban: „Europa je gubitnik u ovom ratu, pobjednici su SAD i Kina“

“Sjedinjene Države imaju predsjednika koji je puno slabiji od svog prethodnika. Ratove mogu započeti slabi državnici, ali potrebni su jaki da pokrenu mirovne procese i dovedu ratove do kraja”, rekao je Orbán, s iskrenošću koja odaje koliko su loši odnosi predsjednika Bidena s nacionalnim konzervativnim vladama NATO-a, poput onih u Mađarskoj i Poljskoj — koje je tijekom svoje predizborne kampanje 2020. nazvao “totalitarnima”.

“Nadam se da će se Trump vratiti i da će SAD ponovno imati snažnu vladu”, dodao je Orban, rekavši da bi predstojeći američki izbori na sredini mandata u studenom “mogli otvoriti novo poglavlje za republikance”.

Čini se da je posebno imao na umu drastično smanjenje opskrbe Zapada ruskim plinom, zbog čega se mnoga europska kućanstva i poduzeća suočavaju s povećanim računima, ali općenito koristi Americi jer američki prirodni plin, većinom proizveden frackingom, čini unosnijim izvoz – “upravo je to razlog zašto je Europa danas jedan od gubitnika u ovom ratu, a SAD jedan od pobjednika”, rekao je Orbán.

Orban je kritiziran u nekim krugovima zbog svog relativno pragmatičnog pristupa kontinuiranom gospodarskom odnosu Europe s Rusijom, ali je za Budapester Zeitung rekao da bi to trebalo razmatrati u širem kontekstu: “Jeftini izvori energije koji su desetljećima opskrbljivali Europu sada se prebacuju na Istok i u Kinu,” rekao je, upozoravajući da je pod trenutnim režimom sankcija “EU posebno poduzela korake koji će u konačnici rezultirati velikim poticajem suradnje između Rusije i Kine” — što će se u konačnici pokazati kao udarac, a ne korist europskim interesima.

“Ono što EU sada provodi je potpuno uništenje svojih racionalnih i geopolitičkih interesa. Odluke o sankcijama donesene su isključivo na moralnim i emocionalnim temeljima”, rekao je, ističući da je uzalud pokušavao otkriti “racionalnu srž” njemačkog pristupa sankcijama, posebno tijekom svog nedavnog radnog posjeta tamo.