Orban: „Europa je izgubila svoju samostalnost, njome upravljaju strane sile“

Europa više nije u stanju definirati vlastite interese, a kamoli djelovati u skladu s njima, rekao je mađarski premijer Viktor Orbán u srijedu u Zürichu na 90. obljetnici švicarskog tjednika Weltwoche.

Rekao je prisutnima da je Europa “izgubila sposobnost samoodređenja”, dodajući da kontinent više ne prepoznaje koji su njegovi ciljevi i koja sredstva mora izabrati da ih postigne.

“Ono što danas vidimo u Europi je bolno”, rekao je mađarski čelnik, koji je inzistirao na tome da europski čelnici imaju sposobnost oblikovati sudbinu kontinenta, ali to ne čine i dopuštaju silama izvan Europe da ojačaju i diktiraju njezino mjesto u svijetu. .

“Kao rezultat toga, Europa više ne kontrolira samu sebe, ekonomska težina EU-a stalno opada i EU očito nije u stanju nositi se s proširenjem.”

Premijer je također istaknuo da zapadna polovica Europe nakon dvaju svjetskih ratova nije kopirala anglosaksonski model, već slijedila demokršćanski model, koji je “stvorio specifičnu europsku kvalitetu” i očuvao kršćansku tradiciju u gospodarstvu. .

“Čelnici tog vremena mogli su zastupati europske interese”, rekao je.

“Nasuprot tome, sada postoji liberalno-progresivna dominacija u Europi”, ustvrdio je Orbán, naglašavajući da su nakon 1990. progresivno-liberalne snage preuzele vlast i pokušale izvesti svoja načela u nezapadni dio svijeta.

Premijer je rekao da kada europski političar govori o europskim vrijednostima, to je obično u interesu velike članice EU.

“Danas Europi nedostaju političari, birokrati su posvuda”, požalio se Orbán.

Odgovarajući na pitanje o migracijama, Orbán je rekao da je Mađarska izgradnjom granične ograde uspostavila snažnu obranu koja ne štiti samo Mađarsku nego i schengenski prostor i Njemačku.

Mađarski čelnik dodao je kako nije dobro rješenje nastaviti primati veliki broj migranata te bi se Europa trebala usredotočiti na slanje pomoći tamo gdje je potrebna.