Orban: „Europa je neizravno već u ratu s Rusijom“

Foto: AP Photo / Denes Erdos

Europa je praktički uključena u rat zbog svoje politike opskrbe Ukrajine oružjem i vojnim obavještajnim podacima tijekom njenog sukoba s Rusijom, rekao je u subotu mađarski premijer Viktor Orban, osvrćući se na odbijanje njegove zemlje da Kijevu pošalje oružje.

Govoreći u svom godišnjem govoru o stanju nacije u Budimpešti, Orban je ponovio da Mađarska neće pasti u red s drugim državama članicama EU pružanjem vojne pomoći Ukrajini, svom sjeveroistočnom susjedu, dodajući da se čini da europski čelnici polako ali sigurno proširuju sukob.

“Počelo je s kacigama, a sada smo već na isporuci tenkova, u budućnosti i aviona, a uskoro ćemo čuti i za takozvane mirovne jedinice”, rekao je Orban.

“Europa je uvučena u rat, u stvarnosti su već neizravno u ratu s Rusijom”, dodao je.

Orban, koji je mađarski premijer od 2010., izjavio je da će Mađarska “održavati gospodarske odnose s Rusijom i preporučiti to našim saveznicima” čak i dok zapadni čelnici nastavljaju nametati sankcije Moskvi.

Također je rekao da, iako Mađarska ostaje ponosna članica i EU i NATO-a, vojni blok mora ostati obrambeni savez i ne smije se koristiti za “kolektivni napad na treću zemlju” – dodajući da je “suverena Ukrajina između Mađarske i Rusije” u najboljem interesu Budimpešte.

Premijer je ustvrdio da je Mađarska pokazala “veliku humanitarnu pomoć” za ukrajinske izbjeglice, te je rekao da bi želio da se sukob Rusije i Ukrajine odmah završi, ali da on nema utjecaj unutar NATO-a i EU da to učini, jer “ tamo su svi na strani rata osim nas.”

Iako je također raspravljao o pitanjima kao što su inflacija i unutarnja politička pitanja, otprilike polovica Orbanovog jednosatnog govora bila je usredotočena na politička pitanja koja uključuju Moskvu i Kijev.

Neće biti rješenja u Ukrajini, zaključio je Orban, dok zastupnici i u Moskvi i u Washingtonu ne sjednu za pregovarački stol. Do tada nas očekuju samo borbe – i prijetnja svjetskog rata.