Orban: „Europa treba vlastiti vojni savez bez američkog utjecaja“

Europa treba vlastiti vojni blok bez američkog utjecaja, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban za švicarski časopis Weltwoche. Političar je optužio SAD za uvlačenje Europe u sukob koji se ne može dobiti i riskiranje globalnog rata.

“Rješenje bi bio europski NATO”, rekao je Orban, tvrdeći da je želja Amerike za daljnjim širenjem svog utjecaja ono što je dovelo do sadašnjih napetosti između Zapada i Rusije.

Moskva je zabrinuta zbog širenja NATO-a dalje na istok u Ukrajinu i Gruziju, rekao je Orban, referirajući se na svoj razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom samo nekoliko tjedana prije izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva krajem veljače 2022.

“Putin mi je rekao da je njegov problem s američkim raketnim bazama u Poljskoj i Rumunjskoj i mogućim širenjem NATO-a u Ukrajini i Gruziji”, rekao je Orban švicarskim medijima, napominjući da je ruski čelnik zabrinut zbog toga što bi SAD mogao rasporediti svoje oružje u te zemlje.

Prema riječima mađarskog premijera, to je bio jedan od temeljnih razloga sukoba u Ukrajini. “Razumijem što je Putin rekao. Ne prihvaćam ono što je učinio”, objasnio je Orban.

Inzistira je na tome da se Mađarska treba držati podalje od sukoba, ali je dodao da je Budimpešta pod “konstantnim pritiskom” jer nas druge zapadne nacije “na sve moguće načine žele uvući u rat”.

Orban smatra da je to zato što EU služi interesima SAD-a nauštrb svojih. “Odluke koje donosi Bruxelles češće odražavaju američke interese nego europske”, rekao je.