Orban: „Europska unija je loša parodija bivšeg Sovjetskog saveza“

Europska unija je “loša parodija” bivšeg Sovjetskog Saveza i, unatoč pokušajima Bruxellesa da kontrolira Mađarsku, njezina vlada nastavit će upravljati zemljom kako joj odgovara, rekao je Viktor Orbán u ponedjeljak.

Govoreći na događaju u znak sjećanja na Mađarski ustanak 1956., kada je Sovjetski Savez Nikite Hruščova slomio pokušaj pobune mađarskog naroda, mađarski premijer je članstvo svoje zemlje u EU usporedio sa sovjetskom okupacijom, ali je ustvrdio da je ugnjetavanje Bruxellesa blijedo u usporedbi s krvavim komunističkim režimom.

“Danas se pojavljuju stvari koje nas podsjećaju na sovjetska vremena. Da, događa se da se povijest ponavlja”, rekao je Orbán prisutnima na događaju u gradu Veszprému.

“Srećom, ono što je nekada bila tragedija sada je u najboljem slučaju komedija. Srećom, Bruxelles nije Moskva. Moskva je bila tragedija. Bruxelles je samo loša suvremena parodija”, našalio se.

Čelnik Fidesza je tvrdio da će njegova vlada, unatoč tome što je ometa liberalna demokracija koju Europska unija želi nametnuti Mađarskoj, nastaviti prkositi liberalnoj mainstreamu u de facto glavnom gradu EU.

“Morali smo plesati na melodiju koju je Moskva zviždala”, rekao je Orbán o danima Mađarske pod sovjetskom kontrolom. “Zviždi i Bruxelles, ali mi plešemo kako želimo, a ako ne želimo, onda ne plešemo”, rekao je okupljenima.