Milijarder i financijer George Soros, najkorumpiraniji čovjek globalne politike, sada prijeti Mađarskoj i Poljskoj, rekao je mađarski premijer Viktor Orbán u svom redovnom tjednom intervjuu za nacionalnu postaju Kossuth Rádió u petak.

Najkorumpiraniji čovjek svjetske politike, George Soros, plaća puno političara, uključujući one koji sada žele ucjenjivati ​​Mađarsku i Poljsku novcem EU“, rekao je Orbán.

Orban se svojim komentarom osvrnuo na činjenicu da je u članku pod naslovom „Europa se mora suprotstaviti Mađarskoj i Poljskoj” na web stranici koje uglavnom financira njegova Zaklada za otvoreno društvo.

Također je rekao da „Soros sada želi zakon koji bi prisilio manjinu da to nametne zemlji … Mi se tome opiremo, imamo pravo na to, ali Bruxelles to ne može provesti, to je ono što Sorosevi plaćeni službenici žele sada promijeniti.

Orbán je dodao da „nije riječ o tome da Unija želi dati novac siromašnijim državama članicama, već o zajedničkom 30-godišnjem zajmu sa zajedničkim temeljima. Ako jedna zemlja padne, druge će zemlje morati platiti svoj dug. Mađarska može prikupiti novac čak i bez unije, jer je kreditno sposobna i neovisna o Bruxellesu.

Orban je također objasnio zašto njegovoj vladi nije preostalo ništa drugo nego staviti veto na sedmogodišnji proračun EU i fond za oporavak od koronavirusa, pri čemu je odluka EU da financiranje vladavine zakona veže uz financiranje EU predstavlja prijetnju suverenitetu ne samo Mađarske i Poljska, već svim članicama EU.

Ni Mađarska ni Poljska ne povlače subvencije svojim vetom“, rekao je Orbán.

Prema Viktoru Orbanu, „Mađarska neće izgubiti svoj dio zajedničkog zajma EU.“

Možemo provesti sav razvoj. Programi razvoja pokrenut će se na proljeće, neovisno o Bruxellesu“, rekao je Orbán, dodajući kako je, iako nije zadovoljan nedavnim zajmom koji je Mađarska trebala uzeti, financijska rezerva nužna zbog rasprava o EU politici. Novi zajam također je omogućen istekom jednog od prethodnih zajmova u zemlji, rekao je.