Dok se mnogi laboratoriji širom svijeta natječu da bi razvili cjepivo protiv koronavirusa, malo je vjerojatno da će se pojaviti jasna slika njihove učinkovitosti ubrzo nakon što je istraživanje dovršeno, izjavio je mađarski premijer Viktor Orbán u svom redovnom intervjuu u petak ujutro na nacionalnoj postaji Kossuth Radio.

Ne želim razočarati građane, ali cjepivo se razvija u utrci između nekoliko farmaceutskih tvrtki i istraživačkih instituta. To je dobra stvar, jer oni potiču jedni druge“, rekao je Orbán. „Ali kad [cjepivo] izađe, to će se osporavati i ne možemo očekivati da ćemo imati jasnu sliku. Za sada sve što zemlja može učiniti je pokrenuti svoje narudžbe.“

Rekao je da je Mađarska već rezervirala proizvodni kapacitet za pet milijuna doza cjepiva (zemlja ima nešto manje od 10 milijuna stanovnika), ali nije precizirao gdje.

Orbán je dodao da će uskoro biti raspoređeni novi timovi hitne pomoći kako bi se bolje izolirala lokalna žarišta infekcije.

Iako je broj slučajeva koronavirusa u Mađarskoj i dalje malen u usporedbi sa susjednim zemljama, u posljednjih nekoliko dana identificirano je nekoliko lokalnih žarišta infekcije. Također je rekao da je Španjolska klasificirana kao visokorizična zemlja po pitanju koronavirusa te je pozvao građane da tamo ne odlaze na godišnji odmor.

Ako ljudi žele putovati, trebali bi otići u susjedne zemlje [među kojima su] Slovačka, Austrija, Slovenija i Hrvatska u redu. Nažalost, to nije slučaj za tri druge susjedne zemlje“, rekao je Orbán, pozivajući se na Srbiju , Rumunjske i Ukrajine.

Osvrćući se na stanje mađarskog gospodarstva, rekao je da je u odnosu na ovo vrijeme prošle godine izgubljeno oko 30.000 do 35.000 radnih mjesta, ali vlada će ispuniti svoje obećanje o stvaranju onoliko radnih mjesta koliko je izgubljeno zbog pandemije.

Prema mom mišljenju, pobijedili smo na izborima 2010. godine i moj kredibilitet se temeljio na obećanjima da ćemo stvoriti milijun radnih mjesta. Tada je manje od 3,7 milijuna imalo posla, a od tada smo stvorili 800.000 novih. Vrlo malo zemalja to može napraviti i Mađarska može biti ponosna“, rekao je Orbán.