Orban najavio blokadu slanja europskog novca Ukrajini: „Ne želimo se zaduživati“

Svaki pokušaj Europske unije da Ukrajini pošalje dodatnih 19 milijardi dolara blokirat će Mađarska, izjavio je Viktor Orbán.

Mađarski premijer Viktor Orbán kritizirao je najnoviji paket pomoći koji Europska unija želi poslati Ukrajini, a čelnik Fidesza rekao je da će njegova zemlja blokirati svaki pokušaj ispuštanja sredstava.

Dolazi to u trenutku kada se odnosi između Bruxellesa i Budimpešte i dalje pogoršavaju, a Europska komisija ranije ovog tjedna preporučila je da milijarde eura financiranja EU za Mađarsku ostanu zamrznute.

Međutim, prema izvješću Associated Pressa, čini se da Orbán službeno ne povezuje zadržavanje svojih sredstava s većim financiranjem za Ukrajinu, a mađarski čelnik umjesto toga problematizira činjenicu da će članice EU morati posuđivati novac kako bi poslale tako veliku količinu novca u Ukrajinu.

Priznajući da je Ukrajini potrebna pomoć s njezinim financijama kao rezultat njezinog tekućeg rata s Rusijom, Orbán ipak kaže da bi svaka pomoć trebala biti bilateralno dogovorena između Ukrajine i pojedinačnih vlada zemalja EU te da ne bi trebala doći u obliku jednog transnacionalnog paketa pomoći koji bi zadužio članice EU.

“Pitanje je kako pomoći Ukrajini”, prenosi AP riječi Orbana. “Jedan prijedlog kaže da bismo trebali koristiti proračune članica EU da zajedno uzimamo nove kredite i tim novcem dajemo Ukrajini. Mi nismo za to jer ne želimo da Europska unija postane zajednica zaduženih država umjesto zajednice država članica koje surađuju.”

“Nećemo prihvatiti ovaj plan, nećemo pristati na njega, bez nas on neće biti ostvaren”, dodao je Orbán.