Orban najavio obvezna cijepljenja za zdravstvene djelatnike i predložio cijepljenje za učenike radi povećanja broja cijepljenih

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će cijepljenje protiv koronavirusa postati obvezno za zdravstvene radnike, a djeca se trebaju cijepiti prije povratka u školu, u pokušaju da se poveća stopa cijepljenja.

Tijekom radijskog intervjua za emisiju „Dobro jutro, Mađarska!“, Orban je predstavio svoje planove za povećanje stope cijepljenja u zemlji, uključujući obavezna cjepiva za zdravstvene radnike.

„Već postoje određena cjepiva koja su obavezna za ljude koji rade u zdravstvenom sektoru … sada smo ovo proširili i na koronavirus“, rekao je Orban.

Orban je rekao kako je uvjeren da je to najbolji potez, s obzirom na navodno prijeti četvrti val zaraza koronavirusom u Europi.

U još jednom koraku za jačanje stope cijepljenja, Orban je predložio da se školska djeca starija od 12 godina cijepe prije početka školske godine.

Potez Mađarske slijedi sličan put Francuske i Grčke, pri čemu su obje zemlje 12. srpnja proglasile obvezno cijepljenje zdravstvenih radnika, što je izazvalo masovne prosvjede. Francuska je objavila da ako zdravstveni radnici ne budu cijepljeni do 15. rujna, riskiraju da otkaze ili da im se ne isplati plaća. U Grčkoj je osoblju domova za njegu naređeno da se odmah cijepe, dok su zdravstveni radnici dobili rok do 1. rujna.

Mađarska je također postala prva zemlja u Europi koja je ponudila treću dozu svojim građanima jer cjepivo unatoč svojoj naširoko hvaljenoj „učinkovitosti“ navodno ipak nije dovoljno „učinkovito“ za „Delta“ varijantu. Građani će treći ubod moći dobiti od 1. kolovoza nadalje.

Oko 55% mađarskog stanovništva potpuno je cijepljeno, a 57% ih je primilo barem jednu dozu. Mađarska može djelomično pripisati takvu stopu cijepljenosti odluci da odobri ruski Sputnik V i kineski Sinopharm početkom 2021. godine, a zemlja je prva država članica EU koja je odobrila ta cjepiva. Moderna, Pfizer / BioNTech, Johnson & Johnson i AstraZeneca također su među osam odobrenih mađarskih cjepiva.