Orban nazvao EU „propadajućim carstvom“

Foto: AFP / Attila Kisbenedek

Mađarska se uvijek opirala carstvima i nadživjela ih je, istaknuo je premijer Viktor Orban govoreći o pokušajima EU da pritisne Budimpeštu.

Izjava je uslijedila tijekom govora u zapadnom gradu Zalaegerszegu u nedjelju, posvećenom 66. godišnjici početka pobune 1956. u tadašnjoj komunističkoj Mađarskoj, koju je na kraju ugušio Sovjetski Savez.

“Nemojmo se zamarati onima koji iz sjene ili s briselskih visina pucaju na Mađarsku. Završit će tamo gdje su završili njihovi prethodnici”, rekao je Orban.

“Bili smo ovdje kad nas je prvo osvajačko carstvo napalo, a bit ćemo ovdje i kad posljednje propadne,” nastavio je. “Podnijet ćemo to kad budemo morali, a odustat ćemo kad budemo mogli. Isukamo mačeve kada postoji prilika, a pružamo otpor kada dođu duge godine ugnjetavanja.”

Potom je oštro dodao: “Mi smo pobjednici i kad smo poraženi”.

Bruxelles je optužio Mađarsku, koja je članica EU-a od 2004., za lošu demokratsku prošlost i naveo je navodnu korupciju pod Orbanom,a prijeti Mađarskoj smanjenjem financiranja.

Budimpešta je odbila slijediti opću liniju bloka o ukrajinskom sukobu i odbila je poslati oružje Kijevu, za razliku od mnogih drugih članica EU. Također je često kritizirao sankcije nametnute Moskvi.