Orban: „Nemamo namjeru pridržavati se briselskih odluka o migrantskih kvotama“

Mađarska odbija provesti planove EU za relokaciju migranata, neće prihvatiti obveznu kvotu i nema želju graditi “migrantska geta” ili migrantske kampove u zemlji, izjavio je u petak premijer Viktor Orbán tijekom mađarsko-austrijsko-srpskog summita o migracijama u Beču.

“Nećemo prihvatiti obveznu kvotu niti ćemo prihvatiti obvezu izgradnje migrantskih geta i kampova. Pronaći ćemo pravni i politički način da osiguramo da Mađarska ne provede najnoviju odluku iz Bruxellesa”, rekao je Orbán tijekom summita.

“Situacija je tužna, ali Mađarska se mora braniti ne samo od ilegalnih migranata i krijumčara ljudi, već i od Bruxellesa, i mi ćemo to učiniti”, dodao je.

Orbánove primjedbe dolaze nakon što se čini da će EU krenuti naprijed s planovima za obvezno premještanje migranata diljem Europe, pri čemu države članice koje odbiju primiti migrante moraju platiti 20.000 eura po migrantu.

Također je pohvalio ono što je opisao kao mađarski model, za koji kaže da ga EU sada pokušava baciti na stranu unatoč njegovoj učinkovitosti u smanjenju masovne imigracije.

“Mađarski model, koji je učinkovit, temelji se na vrlo jednostavnoj ideji. Nitko ne smije ući u Mađarsku dok se ne razmotri njihov zahtjev za azil. Možete se prijaviti samo ako prijava koju ste poslali ima pozitivan odgovor. Do tada ne možete ući na teritorij države. To je mađarski model, to funkcionira i smatram da ga trebaju prihvatiti sve zemlje Europske unije”, rekao je mađarski premijer.

“Nažalost, ovo nije ono što se događa. Sada je u Bruxellesu usvojena uredba koja nameće obvezne kvote i obvezuje zemlje članice da grade izbjegličke kampove i migrantska geta. To nije loše samo za Mađarsku, dame i gospodo, nego i za vas Austrijance”, dodao je.

Orbán je također istaknuo da se Mađarska suočava s ogromnim brojem migranata na svojoj granici, ali da EU nema veliki interes da zaustavi te migracijske tokove.

“Mi ne štitimo samo Mađarsku, mi štitimo cijelu Europu, uključujući Austriju, od ilegalnih imigranata. Prošle godine smo štitili cijelu Europu, duž svih granica Europe. Zaustavljeno je ukupno 330.000 ilegalnih migranata. Od toga je 270.000 zaustavljeno na mađarsko-srpskoj granici”, rekao je Orbán.

Mađarski čelnik nedavno je dao slične primjedbe o “migrantskim getima” govoreći na radiju Kossuth, rekavši: “Dakle, rečeno nam je da Mađarska mora osigurati desetke tisuća mjesta za migrante. Ovo će postati geto, izbjeglički kamp, migrantski geto. Sada se protiv toga borim svim sredstvima koja su mi na raspolaganju. I nemamo namjeru provoditi te odluke. Mi to otvoreno govorimo.”