Orban: „Ovo je objava rata“

Foto: Sean Gallup
Foto: Sean Gallup / Getty Images

Mađarski premijer u petak je izjavio da je nedavni osvrt Georgea Sorosa na mađarsku vlast „objava rata“. Soros je optužio premijera Orbana da vodi „mafijašku državu“.

Orban tvrdi da Soros plaća „mreže agenata“ nevladinih organizacija putem kojih sprovodi svoju politiku, uključujući promoviranje imigracije u Mađarsku i Europu.

Ovo je objava rata. Suočeni smo s financijskim špekulantom koji je zaradio puno novca gurajući mnoge u siromaštvo.

Orban tvrdi da je Soroseva politika „elitistička i antidemokratska“, te da joj se mađarski narod protivi.

Dodaje da organizacijama koje financira Soros nedostaje transparentnosti, te da funkcioniraju poput mafije.

Mađarska vlada brani granice, gradi ograde, i u tim okolnostima Sorosev plan ne može biti proveden u djelo.

Vladini dužnosnici u nekoliko su navrata imenovali organizacije poput Transparency International i Mađarskog Helsinškog Odbora, koji primaju financijsku podršku od Soroseve fondacije Otvoreno društvo.

Ideološki sukob Sorosa i Orbana, produbio se posljednjih mjeseci nakon što je parlament izglasao zakonske promjene koje bi mogle natjerati sveučilište, koje je osnovao Soros, da napusti Mađarsku.

Parlament također priprema izglasavanje zakona prema kojem bi se organizacije i udruge koje primaju više od 25.000 dolara godišnje iz inozemstva, trebale deklarirati kao strane organizacije, kao i neke druge promjene, koje te iste organizacije smatraju „zastrašujućim i diskriminirajućim“.

Izvor: AP