Orban okrivio SAD za pad europskog gospodarstva i moći

Politika administracije američkog predsjednika Joea Bidena postala je ključni čimbenik pada Europe usred ukrajinskog sukoba, tvrdi mađarski premijer Viktor Orban.

Prema novinama Magyar Nemzet, Orban je to rekao na zatvorenom sastanku s članovima vladajuće desničarske koalicije Fidesz-KDNP u srijedu. Tijekom sjednice navodno je identificirao glavne protivnike saveza, koji uključuju “proratne međunarodne interesne skupine, koje se sastoje od Bidenove administracije, proratnih briselskih birokrata i proratnih političara”.

U izvješću stoji da je Orban ustvrdio da je “Europa oslabila tijekom prošle godine jer Bidenova administracija bez ograničenja brani svoje interese u Bruxellesu nauštrb europskih interesa”.

Priča se da je mađarski premijer dodao da su odgovor na ukrajinski sukob i “tsunami sankcija” uzeli danak europskom gospodarstvu, dok se SAD, koji ima dovoljno jeftine energije, klonio tih izazova.

Orban je dalje rekao da je Europa izgubila neovisnost, ekonomsku i vojnu moć u samo godinu dana, inzistirajući na tome da Mađarska mora zaštititi vlastite interese kako bi prebrodila oluju, kako citiraju novine.

Kako bi to postigla, Budimpešta mora “braniti pro-mirovnu poziciju protiv Bidenove administracije i Bruxellesa”, zaštititi mađarsko gospodarstvo borbom protiv inflacije i ojačati svoju vojsku, navodno je rekao.

Premijer je također rekao da Budimpešta ne podržava nikoga u ukrajinskom sukobu, jer “u ovom ratu ne može biti pobjednika”. Moskva ne može pobijediti zbog pomoći koju Zapad pruža Kijevu, a Rusija je nuklearna sila, a “nuklearna sila ne može biti satjerana u kut”, navodno je objasnio.

Autor: Ivica Mandekić