Orban optužio Washington i Sorosa da žele postaviti svoje ljude na vlast u Mađarskoj

Foto: AP / Ronald Zak

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se sljedeće godine suočava s bliskom izbornom utrkom, optužio je Bruxelles i Washington za pokušaj miješanja u mađarsku politiku te pozvao svoje pristaše da brane postignuća desetljeća na vlasti njegove vlade.

Prvi put otkako je došao na vlast 2010. godine, Orban će se na parlamentarnim izborima 2022. suočiti s ujedinjenom frontom oporbenih stranaka uključujući socijaliste, liberale i bivšu krajnju desnicu, a sada razvodnjeni desni centar Jobbik.

Savez šest stranaka predvodi Peter Marki-Zay, 49-godišnji katolički konzervativac, otac sedmero djece i gradonačelnik malog grada koji utjelovljuje tradicionalne vrijednosti koje Orban javno zagovara i smatra se teškim protivnikom.

Orban je rekao desecima tisuća pristaša u središtu Budimpešte da Washington i milijarder George Soros pokušavaju na vlast dovesti svoje ljude, mađarsku ljevičarsku oporbu, koristeći njihov novac, medije i mreže.

Ali nije važno ono što oni u Bruxellesu, u Washingtonu i u medijima koji se upućuju iz inozemstva žele. Mađari odlučuju o svojoj sudbini“, rekao je Orban u subotu.

Naša snaga je u našem jedinstvu… vjerujemo u iste vrijednosti: obitelj, naciju i snažnu i neovisnu Mađarsku.