Foto: AP / Ronald Zak

Mađarski premijer Viktor Orbán poručio je europskim vođama da slušaju volju naroda, koji u sve većoj mjeri daje podršku strankama koje odbacuju masovnu imigraciju i podupiru zaštitu kršćanskih načela.

Na novinarsko pitanje „zašto bi nakon samo dvije godine od početka imigrantske krize progresivni i liberalni vođe počeli slušati volju naroda“, Orbán je odgovorio: „Zato što su se u međuvremenu održali mnogi izbori diljem Europe.

Oni koji su zagovarali i hvalili se da će miješana populacija zamijeniti društvo temeljeno na nacionalnim i kršćanskim osnovama, te pretvoriti ga u multikulturalno društvo, gube tlo pod nogama na nacionalnim izborima.

Europski narodi nametnuti će svoju volju. Promotrite izbore koji su se održali diljem Europe posljednjih mjeseci. I mislim da će se taj trend nastaviti.

Moramo pričekati dok zapadni Europljani ne počnu pratiti središnju Europu, te postanu dovoljno jaki da počnu ozbiljno koristiti svoje demokratske institucije, svoje izbore, da natjeraju vođe da počnu slijediti politiku koju narod želi, politiku koja odbacuje masovnu imigraciju.

Narod se nije približio svojim vođama, već su vođe bili primorani shvatiti da ako nastave inzistirati na svojem pristupu, da će morati pokupiti svoje prnje i otići.

Taj proces se stalno odvija. Siguran sam da će se prije ili kasnije volja naroda i politika njihovih vođa morati zbližiti.

To je prirodna stvar kod demokracije. U određenim trenucima može postojati razlika između volje naroda i ciljeva vladajućih političara, ali dugoročno je ta situacija neodrživa.