Orban poručio Junckeru: Mađarska nije imigrantska zemlja, niti to želi postati

Foto: Sean Gallup

U svojem pismu predsjedniku Europske komisije, mađarski predsjednik poručio je da, za razliku od drugih europskih zemalja, „Mađarska nije zemlja imigranata, ne želi biti zemlja imigranata, niti može prihvatiti da ju se prisili da to postane“.

Dok su druge europske zemlje postale zemlje imigranata zbog obveza koje proizlaze iz njihovog kolonijalnog nasljeđa, Mađarska nema kolonijalnu prošlost, te stoga ne osjeća sličnu obvezu prema drugim narodima.


Widget not in any sidebars

Francuska je, primjerice, gospodarila mnogim geografskim područjima u Africi, na području više od desetak današnjih država. U nekim zemljama nacionalna valuta je još i dan danas vezana uz francusku središnju banku.

Orban se osvrnuo i na pitanje Junckerove definicije solidarnosti, navodeći da transformacija Mađarske u imigrantsku zemlju protiv volje mađarskog naroda nije solidarnost već nasilje.

Orban je izrazio i čuđenje odbijenicom Europske komisije glede zahtjeva za sufinanciranje mađarske pogranične ograde.

Zaprepašten sam saznanjem da odbijate sufinancirati sredstva za ogradu. Uvjeren sam da oni koji ne podržavaju ogradu, ne mogu i ne žele zaštititi građane Europske Unije.

Autor: Tribun