Viktor Orban uzvratio je tvrdnjama Jean-Clauda Junckera da je on rasist, tvrdeći da mu pojavljivanje na ceremoniji koja slavi Karla Marxa ne daje pravo da drugima drži predavana o ksenofobiji.

Mađarski premijer reagirao je na komentare koje je Juncker dao talijanskoj televiziji u nedjelju oko njihovog kontinuiranog međusobnog sukoba. Juncker je kazao da mu ne smeta da bude postavljen na reklamne plakate kritične prema EU od strane Orbanove stranke Fidesz uoči izbora u EU u svibnju, ali da ga muči Orbanova ksenofobija i neprijateljstvo prema strancima. Predsjednik Europske komisije dodao je kako Orbanova posebna vrsta nacionalizma i zanemarivanja drugih vodi ka ratu.

Vraćajući se na tvrdnje, Orban je lokalnim medijima izjavio: „Netko tko je otkrio Marxov spomenik ne bi trebao nikome govoriti o ksenofobiji“, dodajući da je „gospodar ksenofobije“ bio nitko drugi nego Karl Marx.

Njegovo upućivanje na Marxa odnosi se na svečanost posvećenu ocu komunizma za njegov 200. rođendan 2018. u Marxovom rodnom gradu Trieru. Proslavu je otvorio Juncker, koji je otkrio ogromni brončani kip Marxa kojeg je donirala Kina.

Orban nije detaljno objasnio Marxovu ksenofobičnost, ali se pretpostavlja da je mislio na Marxova razmišljanja o irskoj imigraciji u Englesku. U svojoj raspravi iz 1870. o „Irskom pitanju“, Marx je napisao da Irska „neprestano šalje vlastiti višak na englesko tržište rada“, čime se smanjuju plaće i ugrožava položaj engleske radničke klase.

Stranka Fidesz sve je više u sukobu s visokim dužnosnicima EU, nakon što je podigla niz reklamnih plakata u zemlji, koji su implicirali da su Europska komisija i Juncker pod utjecajem milijardera Georgea Sorosa i njegove pro-imigracijske politike.

Sukob je rezultirao zahtjevima koalicijske Europske narodne stranke (EPP) da Fidesz zaustavi svoju kampanju „lažnih vijesti“ protiv Junckera, suspendirajući stranku iz grupe dok ne ispuni te zahtjeve.

Orban je kasnije uzvratio „briselskim birokratima“ koji su izgubili „dodir sa stvarnošću“. Inzistirao je da će se Fidesz nastaviti boriti protiv „diktata“ iz Bruxellesa i pozvao birače da podrže njegovu stranku na izborima u svibnju kako bi pokazali EU da se ono što se „događa u Mađarskoj jest ono što Mađari žele.