Orban pozvao na ujedinjenje središnje Europe protiv dekadentnog Zapada

Foto: AP / Ronald Zak

Države srednje Europe trebale bi se ujediniti da sačuvaju svoje kršćanske korijene dok zapadna Europa eksperimentira s istospolnim brakovima, imigracijom i ateizmom“, rekao je mađarski premijer Viktor Orban na inauguraciji spomenika posvećena Trianonskom ugovoru, potpisanom nakon Prvog svjetskog rata, a kojim je Mađarska izgubila znatan dio teritorija u prekrajanju državnih granica.

Zapadna Europa odustala je od kršćanske Europe, i umjesto toga eksperimentira s bezbožnim svemirom, duginim obiteljima, migracijama, otvorenim društvima“, nastavio je Orban.

Kazao je da je spomenik, 100 metara dugačka i 4 metra široka platforma od granitnih blokova postavljena u ulici blizu zgrade parlamenta u Budimpešti, poziv narodima srednje Europe da ojačaju svoj savez i okupe se pod konzervativnim vodstvom po uzoru na države kao što su Poljska i Mađarska.

Europska Unija, kao i mnoge nevladine udruge zamjeraju mađarskoj vladi odnos prema masovnoj imigraciji i rodnoj ideologiji. Takozvane „skupine za ljudska prava“ kažu da se neprijateljstvo prema LGBT  osobama povećalo otkako je Orban osvojio treći mandat 2018. godine.