Orban: „Protiv smo embarga na rusku naftu, to bi za našu ekonomiju bilo poput pada atomske bombe“

Mađarski premijer Viktor Orbán ponovno je izrazio odlučno protivljenje svoje zemlje predloženoj zabrani na uvoz cjelokupne ruske nafte o kojoj trenutno razmišlja Europska komisija, rekavši da bi to bilo kao da je na gospodarstvo bačena atomska bomba.

On je otvoreno rekao tijekom intervjua za javnu nacionalnu radioteleviziju da bi to bilo kao “baciti nuklearnu bombu na mađarsko gospodarstvo”.

“Ne možemo prihvatiti prijedlog koji to zanemaruje”, ponovno je naglasio Orbán, a također je rekao da će njegova vlada ostati “sretna u pregovorima” o kompromisu koji bi ozbiljno uzeo u obzir zahtjeve Mađarske.

Trojac Mađarske, Slovačke i Češke sada predstavlja značajnu prepreku zabrani ruske nafte jer je pitanje o izuzećima Europske komisije u središtu pozornosti. Bugarska je postala posljednja zemlja koja je predložila davanje izuzeća.

Neke zemlje također traže više vremena za pronalaženje alternativnih zaliha, vjerojatno čak tri do pet godina prije nego što zabrana stupi na snagu – unatoč tome što je moguće da bi do tog trenutka rat već odavno mogao biti gotov.

Orbán je također rekao da će Mađarskoj “trebati četiri do pet godina da obnovi svoj energetski sustav i postane neovisna o ruskoj nafti”, kako je sažeto iz njegovih komentara u posljednjem intervjuu. Euronews piše: “Primijetio je da, dok druge zemlje EU-a mogu donijeti dodatne bačve sirove nafte kroz svoje luke, Mađarskoj, zemlji koja nema izlaz na more, nedostaje taj alternativni put.”