Orban: „Raspad EU je moguć ako Bruxelles nastavi nametati svoju politiku“

Foto: Reuters / Bernadett Szabo

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je raspad Europske Unije sasvim moguća vjerojatnost ako Bruxelles nastavi zemljama članicama nametati svoju proimigracijsku politiku.

Ako nas puste na miru i ne budu nam nametali islamizaciju, Europa može nastaviti živjeti kao klub slobodnih nacija“, kazao je Orban, ali i dodao da „ako Bruxelles bude tjerao Mađarsku da prihvati UN-ov migracijski sporazum ili nas odluke Europske Komisije budu silile na prihvaćanje politike koja nama ne odgovara, raspad Europske Unije nije isključen“.

[do_widget id=text-53]

Orban je ujedno pozdravio izjavu francuskog predsjednika Macrona o potrebi reforme Europske Unije, te izjavio kako bi to mogao biti početak ozbiljnih razgovora o budućnosti Europe.

Orban je načelno podupro Macronov prijedlog o reformi šengenske politike i uspostavi zajedničkih pograničnih snaga te ureda za azil na nivou EU.

Orban se u posljednje vrijeme našao na meti kritika zbog svoje antibriselske medijske kampanje, a posebno od strane Europske pučke stranke, asocijacije kojoj pripadaju vladajući Fidesz i sam Orban. Europska pučka stranka zaprijetila je izbacivanjem Fidesza iz članstva zbog politike medijskih napada na milijardera i društvenog manipulatora Georgea Sorosa, kao i plakata na kojima se nalazi predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker.