Orban uvodi porez na ekstraprofit bankama i međunarodnim korporacijama, limitira cijene za građane

Foto: Sean Gallup

Mađarski premijer Viktor Orbán uvest će privremeni porez na neočekivane prihode bankama i multinacionalnim kompanijama za koje kaže da profitiraju od rata u Ukrajini, kako bi zaštitio Mađare od povećanja računa za energiju i unaprijedio vojsku.

“Rat se odugovlači, politika sankcija iz Bruxellesa se ne poboljšava”, rekao je nacionalni konzervativni čelnik, koji je pristao na rane korake za uvođenje kazni Rusiji unatoč nekim rezervama, kao što je njihovo uklanjanje iz SWIFT-a, ali blokira predloženi embargo na rusku naftu s obrazloženjem da će više naštetiti njegovim vlastitim građanima nego Vladimiru Putinu.

“Ovi čimbenici zajedno dovode do dramatičnog rasta cijena”, sugerirajući da su potezi njegove vlade da zamrzne račune za energiju u kućanstvima zaštitili Mađare od najgorih posljedica energije krize, ali priznaje da “cijena energije dalje raste, pa postaje sve teže i skuplje zaštititi obitelji”.

“U međuvremenu rastuće kamatne stope i cijene omogućavaju bankama i velikim multinacionalnim korporacijama da ostvare izvanredno visoke profite.”

Oglas:

Međutim, s ratom koji bjesni u susjednoj Ukrajini i krizom troškova života koja je zahvatila veći dio zapadnog svijeta, Orbán je inzistirao na tome da je Mađarskoj potreban novac kako bi izgradila oružane snage i osigurala da može nastaviti štititi obitelji od vrtoglavih računa – i da, kao rezultat , njegova vlada će od sada “obavezati banke, osiguravajuća društva, velike trgovačke lance, tvrtke uključene u energetsku industriju i trgovinu, telekomunikacijske tvrtke i zračne prijevoznike da uplaćuju velik dio svoje ekstra dobiti” u fondove za vojsku i održavanje energetskih subvencija kućanstvima.

Orbán je ustvrdio da će ovaj porez na neočekivane dobiti biti „vremenski ograničen“, pokrivajući samo 2022. i 2023., dodajući: „Tražimo i očekujemo od onih koji ostvaruju ekstra profit u trenutnoj ratnoj situaciji da pomognu ljudima i doprinesu troškovima obrane zemlje. ”

“U skladu s našim ranijim obvezama, u produženoj ratnoj situaciji nastavit ćemo štititi obitelji, umirovljenike, radna mjesta i smanjenje računa za energiju u kućanstvima”, obećao je.