Orban: „Zapad nije iskusio komunizam, pa ne može razumjeti istočnu Europu“

Mađarski premijer Orban u službenom je posjetu Poljskoj gdje je s poljskim kolegom razgovarao o aktualnim odnosima te dvije zemlje i Bruxellesa.

Oba premijera smatraju da zemlje istočne i središnje Europe gledaju na politička i društvena zbivanja s različitih perspektiva u odnosu na zapadne zemlje koje nisu morale trpjeti komunističku okupaciju u dvadesetom stoljeću. Stoga, smatraju obojica, „zapadni političari teško mogu shvatiti naše zemlje“.

[do_widget id=text-53]

Poljski premijer Morawiecki poručio je da je europski plan preraspodjele imigranata „napad na temelje nacionalnog suvereniteta“.

Ovdje, u Poljskoj, sami odlučujemo tko će doći u Poljsku, a tko ne“, kazao je Morawiecki.

Obojica su raspravljala i o prijetnjama Europske Unije da će te dvije zemlje imati pristup europskim fondovima samo ako se prilagode političkim prohtjevima vrhuške u Bruxellesu.

Orban je tako poručio da novac koji zapadna Europa šalje istočnim članicama nije samo pomoć već i investicija za zapadne zemlje, koja pomaže razvoju novih tržišta i u konačnici taj novac opet biva utrošen na kupnju proizvoda i usluga iz upravo tih bogatijih zemalja odakle je novac i došao.

Oni na nama zarađuju novac, ništa nam oni ne daju zabadava“, zaključio je Orban.

IZVORBreitbart