Orban: „Znali smo da Bruxelles koruptivna močvara“

Mađarski premijer Viktor Orbán kaže da bi se veliki korupcijski skandal u Europskoj uniji trebao iskoristiti kao prilika za “isušivanje močvare” u Bruxellesu.

Tekući korupcijski skandal u srcu Europske unije doveo je do uhićenja potpredsjednice Europskog parlamenta, između ostalih, i zatvaranja ureda dviju organizacija za ljudska prava, budući da su belgijski službenici za provođenje zakona vjerojatno bili isplaćeni kao dio utjecaja operacija šerijatske države Katar, koja je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva koje još uvijek traje.

Slike dokaza koje je belgijska savezna pravosudna policija podijelila s Associated Pressom pokazuju aktovke pune gotovine – “dio od 1,5 milijuna eura dolara koje je belgijska policija pronašla i zaplijenila u Bruxellesu”, navodi novinska agencija.

“Ovaj summit EU obilježen je uhićenjem, pod optužbom za korupciju, ljevičarske potpredsjednice Europskog parlamenta. Svi su znali da je Bruxelles pun korupcije, ali sada je došlo do faze u kojoj je policija morala djelovati,” komentirao je premijer Orbán.

“Korupcijski skandal uzdrmao je europske institucije, u tijeku su pretresi kuća, policija je zaplijenila milijune eura i nagađa se koji bi još političari iz Bruxellesa mogli biti umiješani”, nastavio je mađarski čelnik.

“Mnogi vjeruju da bi trag mogao dovesti do onih na najvišim razinama”, dodao je.

Orbán je rekao da se njegova vlada zalaže za “dubinsku i opsežnu istragu korupcijskog skandala u Bruxellesu”, dodajući da je “vrijeme da se isuši močvara ovdje u Bruxellesu”.