Mađarska vladajuća stranka Fidesz suspendirana je iz bloka Europskih narodnih stranaka (EPP) zbog sve oštrijeg sukobljavanja Viktora Orbana s vodstvom EU.

Nakon žestoke debate oko Fideszove sudbine u EU bloku, EPP je izglasao suspenziju za stranku, umjesto trajnog izbacivanja što su tražili neki članovi, prenosi RT.

Izjave nekih članova stranke sugerirale su da bi ona sama mogla napustiti EPP u slučaju suspenzije. Orban je nakon odluke izjavio kako su se u stranci „dobrovoljno“ složili oko suspenzije. U EPP-u će ostati samo trojica dužnosnika koji će Orbanu prenositi detalje o daljnjim međusobnim odnosima.

EPP je prije suspenzije kanio prisiliti Fidesz na određene oblike podčinjavanja. Između ostalog, od Mađara se tražilo zaustavljanje njihove navodne „fake news“ kampanje protiv Jean-Claude Junckera i prestanak takvih „napada“ u budućnosti. Dok se ovaj i slični zahtjevi ne ispune, Fidesz će biti suspendiran iz EPP-a.

Jeda od glavnih razloga suspenzije je i taj što je Fidesu u veljači tijekom predizborne kampanje istaknuo Junckera i ostatak establišmenta kao poltrone Georgea Sorosa, koji služe provođenju masovnog terora putem imigracije.

Začudo, Fidesz dosad nije odstupio od svojih načela. Međutim, ostaje za vidjeti hoće li ucjene EPP-a donijeti rezultate te hoće li Fidesz i dalje sjediti na dva stolca, onom u kojem kritizira EU i onom na kojem želi biti njenim aktivnim dijelom zbog financijske koristi.