Orbanova stranka u značajnom vodstvu uoči izbora u Mađarskoj

Mađarska vladajuća stranka Fidesz održava značajno vodstvo u odnosu na svoje ljevičarske suparnike, a premijer Viktor Orbán također uživa dobre ankete, pokazuju najnoviji podaci.

Samo nekoliko dana uoči izbora u Mađarskoj 3. travnja, desno orijentirana vlada u toj zemlji značajno vodi u anketama.

Polazeći od platforme neuključivanja Mađarske u tekući ukrajinski sukob, kao i zaštite mađarske djece od “LGBT” propagande, stranka premijera Viktora Orbána Fidesz je sada izgleda spremna za ponovni izbor s otprilike polovicom glasova birača.

U međuvremenu, ljevičarska oporba u zemlji – konglomerat stranaka od desnice do ljevice, koji se natječu pod zastavom “Ujedinjeni za Mađarsku” – bori se da održi korak, a koalicija sada zaostaje za šest posto u anketama.

Aktualni premijer je čini se i dalje popularan među biračima, a njegova se podrška kretala između 52 i 58 posto u anketama tijekom prošlih 18 tjedana.

U međuvremenu, ljevičarski čelnik oporbe u zemlji, Péter Márki-Zay, nije prošao ni približno tako dobro, s podrškom premijerskom kandidatu koji nikada nije prešao 29 posto podrške među biračima, a trenutno se kreće oko 25 posto.